Uitvaart Gerrit Jan Swinkels

 Best (6 juni 2015) - Op deze plaats willen we toch nog even stilstaan bij het overlijden van Gerrit Jan Swinkels. Afgelopen zaterdag was in zijn Best de uitvaartplechtigheid.
Bij het inrijden van de Nieuwstraat werd al duidelijk dat een zeer geliefde persoonlijkheid in die straat was heengegaan: van alle huizen hing de nationale driekleur halfstok.

 

Gerrit Jan was Hopman (voorzitter) van het Sint Odulphusgilde en werd met Gilde Eer van zijn woning naar de Sint Odulphuskerk gebracht. Het vaandel van het gilde was bedekt met rouwdoek en de trommelaars roerden de omfloerste trom. Daarachter volgden de leden van het gilde en alleen al aan hun gewichtige tred was hun importantie in de Best'se gemeenschap af te lezen. Daarna volgden het Bossche carnavalsorkerst de Kikvorschen, die tijdens de uitvaartdienst "het lied van Hertog Jan"  ten gehore brachten. Daarna volgde de zwarte lijkkoets getrokken door vier zwarte paarden.

 

Het werd een prachtige uitvaartdienst, waarin feitelijk een paar kernwoorden - betrokkenheid, bruggenbouwer, vriendschap, ondernemer met visie, paarden - steeds weer terugkeerden. Namens de hippische wereld voerde Henk Rottinghuis het woord. Rottinghuis plaatste Gerrit Jan in het juiste hippische perspectief door hem te schetsen als een persoon die de gehele hippische wereld van landelijke ruiter tot in de top van de FEI kende en die steeds op zoek was naar de vernieuwing om te blijven en verbeteren.

 

Ook de Commissaris van de Koning Wim van de Donk voerde het woord. Van de Donk verhaalde hoe een stilte in het provinciehuis neerdaalde toen het bericht daar binnenkwam van het overlijden van Gerrit Jan. Ook memoreerde Van de Donk de vooraanstaande sociale en maatschappelijke rol die Gerrit Jan in de Brabantse gemeenschap heeft gespeeld. Als informateur en later formateur van het Brabantse College van Gedeputeerde Staten wist hij niet alleen verwachtingen te managen, maar ook het tempo in het proces te houden en dat alles zonder geheimen en dubbele agenda.  Van de Donk omschreef Gerrit Jan Swinkels dan ook als een Groot Brabander.

 

Na de uitvaartdienst was er een samenkomst op Venrode in Boxtel, waar Anja, de kinderen en kleinkinderen zich later ook vervoegden om de condoleances van de ruim duizend aanwezigen in ontvangst te nemen.


Het is een uitvaartplechtigheid geworden zoals Gerrit Jan het zich had gewenst.

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…