Oranje team met Zenith SFN wint goud op WK

 

CAEN (KNHS) - "Desnoods pak ik Bubalu VDL op mijn rug"   zei Jur Vrieling nadat de eerste twee ruiters van het Oranje springteam een steekje hadden laten vallen. En de zeer getergde ruiter voegde de daad bijna bij het woord. Jur reed als nooit te voren over het best zware parcours van de tweede manche van de landenwedstrijd. Zij bleven foutloos en toen de Duitser Ludger Beerbaum met Chiara een fout maakte was het Nederlandse springteam reeds zeker van goud.

 

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die als eerste van het Oranje kwartet binnenreed met Zenith SFN, kon het huzarenstukje die hij in de eerste twee wedstrijden had uitgehaald door foutloos te blijven niet herhalen. In de lijn naar de driesprong kreeg de combinatie een onverwachte slinger in de lijn, waardoor er enige onbalans ontstond wat zich wreekte in een foutje op middelste oxer van de driesprong. Daar kwam nog een tijdfout bij, waardoor uiteindelijk het resultaat van Dubbeldam het zogenaamde wegstreep resultaat werd. "Zenith sprong weer top. Had geen last van vermoeidheid, alleen jammer dat we even in onbalans raakten. Ik kan die slinger niet verklaren, maar moest net te veel corrigeren in de driesprong. Het was een open gebouwd mooi parcours, dat uitnodigde tot galopperen en dat opnieuw niet bovenmatig zwaar was", aldus Dubbeldam. 

 

Maikel van der Vleuten (Someren) reed met VDL Groep Verdi TN N.O.P. een ongelooflijk sterke ronde. Nergens kwam de KWPN goedgekeurde hengst in de problemen. Maikel leek dan ook foutloos rond te gaan, tot er een licht touché op de achterste paal van de oxer werd gemaakt waardoor deze viel. "Ik kwam in een hoog tempo naar die laatste hindernis toe rijden. Dat moest wel, omdat ik persé binnen de tijd wilde rijden en daarom dit risico aanging. Als ik even een ophouding gemaakt zou hebben zou dat foutje mogelijk niet zijn gemaakt", vertelde Maikel. 

 

Op dat moment leken de kansen van Nederland om de eerste plaats vast te houden verkeken, maar dankzij fouten van Duitse, Franse en Amerikaanse ruiters kreeg de landenwedstrijd een vervolg dat zich het beste laat vergelijken met een rollercoaster. De kansen stegen en daalden met de minuut.

 

Als derde starter was het de beurt aan Jur Vrieling (Holwierde), die werkelijk de wedstrijd van zijn leven reed. Vrieling was na zijn rit van gisteren tot het uiterste gemotiveerd. "Ik heb echt van verschillende kanten zwaar op mijn donder gehad en schijnbaar had ik dat nodig om de rit van mijn leven te rijden. Ik moest van Rob veel harder werken. Op het voorterrein had ik zelf het gevoel dat de voorwaartse drang van Bubalu te groot was, maar Suzanne Tepper, Rob en Jeroen overtuigden mij ervan dat het zo exact goed was en dat bleek wel in het parcours. In de driesprong heb ik Bubalu stevig voorwaarts gereden en dat bracht wel risico met zich mee, maar het pakte perfect uit", aldus de breed lachende Groninger.

 

Nederland stond na drie ritten op dertien strafpunten in de tweede manche en toen Beerbaum dat ene foutje maakte was Nederland niet alleen al zeker van goud, maar viel Duitsland zelfs terug naar de vierde plaats. Gerco  Schröder (Tubbergen) wist de lei met een fantastisch springende Glock's Londen N.O.P. als laatste starter niet schoon meer te houden. Dat was voor hem persoonlijk erg jammer, omdat hij daardoor van een virtule derde plek in het individuele klassement terugviel naar de negende.

 

Voor bondscoach Rob Ehrens is het de tweede wereldtitel die hij met het Oranje kwartet weet te veroveren. Eerder deed hij dat in 2006 in Aken en toen maakten Dubbeldam en Schröder ook deel uit van het team. "We hebben hier met zijn allen naar toe gewerkt en hebben beide doelen bereikt: Goud en voldaan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor Rio. Ik wist dat we goud hadden gewonnen voordat dat Gerco van start ging, maar ik was bezig met coachen en niet met vieren". 

 

Directeur topsport Maarten van der Heijden was erg blij met deze prestatie. "Ons doel was om Caen te verlaten met vier Olympische tickets in de tas en die doelstelling hebben we gehaald", aldus Van der Heijden. Met de prestaties op dit WK heeft het Nederlandse springteam ook aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voldaan voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Zij zijn naast de eventers, de dressuurruiters en de para-dressuurruiters de vierde sport in Nederland die dit realiseert! De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden.   

 

Voor foto's en filmpje zie onze Facebook pagina!    

 

 

 

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…