Nederland op goudkoers op WK springen

 

CAEN (KNHS) - "We zijn hier met dit team gekomen om goud te winnen en we liggen op koers", sprak bondscoach Rob Ehrens onomwonden na afloop van de eerste manche van de landenwedstrijd op de Alltech FEI World Equestrian Games in Caen, waarin Nederland nu aan de leiding gaat voor de USA en Duitsland.

 

Dankzij foutloze ritten van Dubbeldam en Schröder klommen zij individueel naar de vijfde en zesde plek in het individuele klassement. Maikel van der Vleuten valt met een elfde plaats net buiten de top tien, terwijl Jur Vrieling vandaag negen strafpunten moest accepteren terugviel naar plaats 54. Morgen is de tweede manche voor de teamwedstrijd en dan kunnen uiteraard nog behoorlijke verschuivingen gaan optreden.

 

Jeroen Dubbeldam (Weerselo) was de eerste ruiter die voor Nederland binnenreed en opnieuw hield de oud-Olympisch kampioen van 2000 de lei schoon. "Ik voelde bij Zenith SFN totaal geen vermoeidheid toen ik hem vanochtend losreed. Het mooie van dit paard is dat ik hem amper hoef los te springen, waardoor hij daar aan geen onnodige energie hoeft te verspelen. In het parcours was hij echt gefocust, maar na de driesprong leek hij ineens iets te zien waardoor hij even naar links wegsprong. Ik had echter direct weer controle, waardoor we niet in de problemen kwamen", vertelde Jeroen, die het parcours als fair omschreef. "De laatste lijn was lastig, omdat de dubbelsprong erg krap gebouwd stond. Verder waren de oxers vandaag extreem breed. Gelukkig springt Zenith SFN vanuit het niets van zichzelf ver weg".

 

Voor Nederland was Maikel van der Vleuten (Someren) met VDL Groep Verdi TN N.O.P. de tweede starter en ook zij lieten alle hindernissen in tact. "Ik ben blij met het resultaat en Verdi is zeer goed te pas. Het ging vandaag niet vanzelf. Zo deed Verdi op hindernis drie heel erg zijn best, waardoor ik even mijn beugel verloor. Maar dat wisten we net op tijd op te lossen. Waar ik wel een probleempje mee had waren de schaduwen. Die waren erg hard! Ik ben blij dat ik met deze foutloze rit mijn team een dienst heb bewezen", vertelde Maikel, die aangaf dat Verdi de laatste twee maanden niet meer is ingezet als dekhengst. "In goed overleg hebben we Verdi gespaard voor de sport en hij voelt topfit en sprong safe".

 

Het resultaat van Jur Vrieling (Holwierde) en VDL Bubalu was teleurstellend, zij verlieten met negen strafpunten de ring. "In het begin van het parcours was Bubalu zwaarmoedig. Ik kreeg hem niet lekker aan het galopperen, maar gaande het parcours werd dat wel steeds beter, met zelfs een hele goede laatste lijn. Op het voorterrein sprong Bubalu zeer goed en daarom ging ik vol zelf vertrouwen het parcours binnen. Dat zelf vertrouwen was nog groter geworden door de twee zeer goede foutloze ritten voor mij van Dubbeldam en Van der Vleuten", vertelde Jur, die alleen maar kon aangeven dat "onder hem te weinig gebeurde". Voor de wedstrijd dag van morgen is Vrieling optimistisch. "Ik heb de laatste maanden heel veel conditiewerk gedaan, dus moet hij in topvorm zijn. Dat voelde gisteren in de openingswedstrijd ook zo. Alleen vandaag was het vuur er niet dat Bubalu zo kenmerkt".

 

Daardoor lag alle druk op de tengere schouders van de vierder starter Gerco Schröder (Tubbergen) en Glock's London N.O.P. Hij wist op het moment dat hij de ring binnenreed dat hij Nederland met een foutloze rit aan de leiding zou kunnen helpen. "London gaf mij een super gevoel. Ik kon met veel vertrouwen naar binnen rijden en natuurlijk heb je weet van de druk omdat een foutloze ronde enorm belangrijk is, maar ook niet meer dan dat. Ik kijk dan ook met heel veel vertrouwen naar morgen", aldus Gerco, wiens start door een ongeval in de piste even werd opgehouden. "Ik heb daar geen last van gehad, want ik zou net beginnen met losspringen. Ben gewoon rustig blijven stappen en later begonnen", vertelde Gerco, die onomwonden toegaf het jammer te vinden voor Jur dat hij niet foutloos had weten te blijven. "Natuurlijk voor het team, maar ook voor zijn individuele resultaat. Het was misschien niet echt zwaar, maar er werden genoeg fouten gemaakt, dus voor mijn gevoel ook nu weer een hele mooie wedstrijd".

 

Bondscoach Rob Ehrens evalueerde de prestaties van de ruiters afzonderlijk. "Jeroen zijn paard sprong geweldig, Verdi deed enorm zijn best en misschien hebben we met hem op het voorterrein net even te hard losgewerkt. Morgen zullen we het met hem iets rustiger aan gaan doen. Jur onderschatte mogelijk even de afstand tussen hindernis twee en drie. Dat was een afstand die in zeven galopsprongen te overbruggen, was maar Jur kwam er net niet dicht genoeg bij in die zeven sprongen. Als het in het begin niet loopt, dan loopt de rest van het rondje ook niet, maar volgens mij is er voor morgen - Jur kennende - niets aan de hand. Over het rondje van Gerco kan ik ook alleen maar vol lof zijn. We gaan morgen niets anders doen dan vandaag en mijn boodschap voor allen is: foutloos en binnen de tijd rijden!".

 

In het individuele klassement gaat de Fransman Patrice Delaveau met Orient Express aan de leiding, voor de Amerikaanse Beezie Madden met Cortes. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson staat derde met Casall Ask, terwijl de Duitser Daniel Deusser met Cornet D'Amour vierde staat en dan komen Dubbeldam en Schröder. De eerste veertien staan op minder dan één bal, van de leider en in het landenklassement staan de USA en Duitsland binnen één paal van het Nederlandse team. Alleen met drie foutloze ritten morgen zijn de mannen van Ehrens, zoals het nu lijkt, zeker van goud.

 

Op de YouTube en Facebook pagina's van het SFN vind u filmpjes van Jeroen En zenith SFN. Zie ook de link links op deze pagina.

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…