Jeroen en Zenith SFN maken super start op WK

Nederlandse springruiters en hun paarden verkeren in bloedvorm

CAEN (KNHS) - In de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap springen dat wordt verreden in het kader van de Alltech FEI World Equestrian Games in Caen bleken alle vier Nederlandse springcombinaties in topvorm. Het openingsparcours was niet hoog, maar technisch lastig genoeg, mede door maar liefst vijf zeer scherpe wendingen van minimaal 180 graden. Juist in deze zogenaamde 'roll backs' pakten de Nederlandse ruiters tijdwinst door hun paarden geen centimeter meer te laten lopen dan strikt noodzakelijk was.

 

Nederland staat voorlopig na de eerste dag op een vijfde plek op 4.83 p. en dat is binnen één balk afstand van klassementsaanvoerder Frankrijk, die op een totaal eindigde van 2.08 p. Zweden staat tweede met 3.01, terwijl de USA derde staat met 4.72, nipt voor Duitsland met 4.83. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) en Zenith SFN zijn met een tiende plek de beste Nederlandse combinatie, terwijl Gerco Schröder (Tubbergen) en Glock's London N.O.P. elfde staan. Jur Vrieling (Holwierde) en VDL Bubalu zijn te vinden op plek 20 en VDL Groep Verdi N.O.P. met Maikel van der Vleuten (Someren) staat 27e in de tussenstand.  

  

Voor Nederland startte Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als eerste en zij zetten uiteindelijk de snelste tijd neer van de Nederlanders. "Ik heb heel strak en vloeiend gereden. Dat kan, want Zenith SFN is van nature snel. Ik heb getracht om tijdwinst te pakken in de wendingen, waardoor ik tussen de hindernissen in mijn paard niet tot het uiterste hoefde aan te sporen om snelheid te ontwikkelen. Daardoor heb ik mijn paard niet uit elkaar gereden, want morgen en overmorgen zijn er nog de twee manches van de landenwedstrijd", aldus Dubbeldam.

 

Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi TN N.O.P. als tweede  van start ging, kreeg op de oxer na de één na laatste zeer scherpe wending een fout. "Verdi voelde gedurende de gehele rit zeer goed aan, waardoor ik in die wending misschien net iets te veel risico nam en met mijn been net iets te stevig in kwam. Het was een parcours waar je een plan voor moest hebben en je daar aan houden", aldus Van der Vleuten, die vertelde dat Verdi topfit aanvoelde.

 

De derde ruiter van het Nederlandse team was Jur Vrieling met VDL Bubalu. Vrieling liet het Nederlandse kamp meteen op de eerste hindernis stevig schrikken door deze erg scherp aan te rijden, waardoor Bubalu er iets dicht onder kwam en de voorste paal stevig raakte, die gelukkig bleef liggen. "Ik draaide inderdaad iets kort in, omdat ik de scherpe wending naar de volgende hindernis vroeg wilde inzetten. Verder sprong Bubalu als uit het boekje en kwamen we nergens in de buurt van het hout. Misschien had ik iets sneller kunnen rijden, maar dan had ik de hengst misschien uit elkaar gereden, waardoor we morgen daardoor problemen kunnen krijgen. Voor vandaag ben ik tevreden", aldus Vrieling.

 

De laatste ruiter die voor Nederland aan de start kwam was Gerco Schröder met Glock's Londen N.O.P. "Het gevoel was goed, alleen verloor ik even mijn stijgbeugel, maar gelukkig had ik die weer snel aan de voet. Daardoor moest ik wel een galopsprong meer maken naar de dubbelsprong die na de sloot was gebouwd", vertelde Gerco, die het wel een lange dag had gevonden. "Vanmorgen om acht uur hebben we het parcours gelopen en ik was in het veld van 153 starters de 135e. Daarbij kwamen ook nog eens alle pauzes om de bodem te prepareren. Ik was blij eindelijk aan de beurt te zijn!".

 

Bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden coach. "De ruiters reden goed en de paarden sprongen zeer overtuigend. Gerco kwam richting sloot niet helemaal in zijn ritme en verloor daar iets tijd, om dat in de laatste wending goed te maken. Gerco nam daar een risico, maar soms moet je ook eens brutaal durven zijn. Jur reed met uitzondering van zijn aanrijden naar de eerste hindernis een rondje zoals was afgesproken. Maikel begon zeer sterk, maar ik had het idee dat Verdi in de één na laatste rol back even wegschoof, waardoor de balans iets verstoord raakte en daarin lag volgens mij de oorzaak van het foutje wat zij daar maakten. Jeroen reed fenomenaal. Zenith sprong zeer scherp en ze realiseerden een zeer goede tijd. Voor een openingsrit is dat erg belangrijk, want dat geeft de andere teamleden moed", aldus Ehrens.

 

Uitslag WK springen, eerste onderdeel:

 

1) Bertam Allen (Ier) - Molly MaloneV - 77.01

2) Patrice Delaveau (Fra) - Orient Express HDC - 77.18 3

) Gregory Wathelet (Bel) - Conrad de Hus - 77.33

10) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 79.52 (0)

11) Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London N.O.P. - 79.60 (0)

20) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 81.6 (0)

27) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. - 83.12 (4)

 

Alle springwedstrijden zijn live te volgen om www.nossport.nl

 

Agenda Springen

 

Woensdag 3 september: 10.00 - 17.00 uur - Teamwedstrijd, individueel- en teamklassement ronde 1

Donderdag 4 september: 15.30 - 17.50 uur - Teamwedstrijd, individueel- en teamklassement ronde 2 (teammedailles)

Zaterdag 6 september: 13.30 - 16.50 uur - Individuele wedstrijd

Zondag 7 september: 15.00 - 16.45 uur - Finale Top Vier, ruiterwissel (individuele medailles)

 

Bekijk hier een filmpje met Jeroen https://www.youtube.com/watch?v=dT487S6ymMI&list=UUm3WU2-lLY2WHr4bC8c7Csg

 

 

 

 

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…