Knappe prestatie van Dubeldam en Zenith SFN in Mechelen

MECHELEN (KNHS) - Op de dag na Kerst werd bekend werd gemaakt dat het Springpaarden Fonds Nederland het toppaard van Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Utascha SFN (Lux x Indoctro) naar Qatar had verkocht. Drie dagen later legde Dubbeldam met een ander paard van dit Fonds, Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) beslag op de vierde plaats in de wereldbeker wedstrijd van Mechelen. Een schitterende prestatie, temeer omdat deze wedstrijd de eerste was op 1.60 m. niveau en op een CSI5* voor deze combinatie.

 

Van de veertig combinaties die van start gingen bleven slechts vier combinaties foutloos op de loodzware opgave die Lucien Somers had opgebouwd in de Mechelense Nekkarhal. Van dit kwartet bleek de Duitser in Belgische dienst Daniel Deusser met Cornet d'Amour de snelste, voor de Zweed Jens Fredricson met Lunatic. De verassend sterk rijdende Spaanse Lucrecia Pillar Cordon legde met Nuage Bleu beslag op de derde plek.

 

Van de vier Nederlanders wisten alleen Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de eerste omloop foutloos te blijven. In die barrage was Dubbeldam de laatste starter en nadat de drie combinaties voor hem foutloos waren gebleven besloot Jeroen na een springfout de strijd te staken. "Ik had op voorhand getekend voor een vierde plek en na dat foutje had het geen zin meer om van mijn paard, dat zo zijn best had gedaan, nog meer te vragen".

 

Jeroen Dubbeldam kon na afloop van de wereldbeker wedstrijd breed lachen. "Het was een zeer zwaar parcours en dat blijkt ook wel uit het gegeven dat van de veertig combinaties slechts vier foutloos waren. Voor mij komt deze topprestatie van Zenith SFN toch wel als een verrassing. We werden onlangs in Frankfurt nog derde in de Grote Prijs, maar dat was een drie ster en dit was een echte vijf sterren wedstrijd. Ik had het vorig jaar soms problemen met dit paard op de indoor wedstrijden, omdat hij door alles snel wordt afgeleid en daar nogal eens wat paniekerig op reageerde. Ik probeerde als het ware de rust er in te rijden, maar nu doe ik het anders. Op het moment dat ik merk dat tijdens het lostijden er spanning komt stap ik van hem af, doe het zadel los en laat hem kalmeren. Pas kort voor de wedstrijd stap ik er weer op en rijd naar binnen", vertelde Dubbeldam. Het gemak waarmee Zenith SFN over de voor hem zwaarste opgave tot nu toe wist te springen was indrukwekkend. "Als je praat over het verschil tussen Utascha SFN en Zenith SFN dan zijn er toch veel overeenkomsten. Ze zijn alle twee zeer sensibel. Utascha beschikt over veel techniek. Zenith heeft veel vermogen, maar kan af en toe iets gestrest raken. Maar ze willen alle twee het hout niet aanraken".

 

Voor Jeroen Dubbeldam is het geen optie om nu op vijf sterren niveau verder te gaan. "Ik ga het rustig aandoen en rijd in Drachten op 3* niveau en ga dan naar Amsterdam op 4* niveau. Ik wil niets forceren, want op de indoor concoursen is het nog steeds ietwat een probleem om hem relaxed te houden".

 

Bondscoach Rob Ehrens, die ook in Mechelen aanwezig was, meldde: "Hier ben ik blij mee. Na goede prestaties in Maastricht, Frankfurt en nu Mechelen heeft Zenith SFN zich in de kijker gereden. Ik denk dat we komende zomer nog veel plezier van deze combinatie gaan beleven".

Nieuws

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.

Het SFN wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018!

Graag willen wij u in deze, vermoedelijk laatste, nieuwsbrief van 2017 namens de Raad van Commissarissen en de Directie een hele fijne kerst en een in alle opzichten uiterst voorspoedig 2018 wensen.

Zenith SFN in actie in Genève

Geneve (9 dec. 2017) - Je mag het CHI van Genève om 2 redenen zonder meer één van de zwaarste indoor evenementen van het jaar noemen. In de eerste plaats maakt het deel uit van de Rolex Grand Slam, in de tweede plaats heeft het op zaterdag een wedstrijd open voor de tien beste ruiters van de wereld.

Zenith SFN blijft bij Jeroen Dubbeldam

Pesse (1 dec. 2017) - Het SFN II (Springpaarden Fonds Nederland) is verheugd u mee te kunnen delen dat zij in staat is gesteld om het paard Zenith SFN aan te kopen. Zenith SFN was tot nu toe eigendom van de voorganger van het SFN II, het SFN.

Zenith SFN en Eloma's Blue SFN op Indoor Maastricht

Zowel Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN gingen afgelopen weekeinde van start tijdens Jumping Indoor Maastricht. Dit evenement op CSI 3* niveau kende een sterk deelnemersveld.

Twee SFN paarden aan de start tijdens JIM

Maastricht (31 okt. 2017) - Het Jumping Indoor Maastricht (JIM) wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 12 november in het MECC.

Jeroen en Zenith SFN winnen wederom GP

Saint Lo (29 okt. 2017) - Tijdens de Grote Prijs van het CSI 3* in het Franse Saint Lo gingen 50 combinaties van start over de 1.50m. hoge hindernissen.