VDL Bubalu en Utascha SFN houden Nederlandse hoop levend

 

HERNING (KNHS) - Op de tweede dag van het EK voor springruiters in het Deense Herning stond de eerste manche van de landenwedstrijd op het programma. Na de teleurstellende eerste dag begon het Nederlands team ijzersterk met een foutloze rit van Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu. De eerste manche werd voor Nederland afgesloten door Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met Utascha SFN, die het parcours ook foutloos afwerkte. Nederland steeg daardoor naar de zesde plaats in het tussenklassement, op net iets meer dan één balk achterstand van het podium.

 

Net als het openingsparcours was ook de eerste manche van de landenwedstrijd niet bovenmatig zwaar gebouwd, wat tot uiting kwam in het relatief grote aantal van twintig foutloze ritten. Dat wordt mede veroorzaakt door het aantal deelnemende landen voor wiens ruiters het rijden van een EK feitelijk een te zware opgave is. Doordat de parcoursbouwer Frank Rothenberger daar rekening mee heeft gehouden werd er op een prettige wijze in het deelnemersveld geselecteerd. De organisatie lijkt zich de kritiek die op de bodem werd geuit te hebben aangetrokken, want de bodem voelde vandaag duidelijk beter aan dan op de openingsdag.

 
Morgen staat de tweede manche van de landenwedstrijd op het programma en daarin gaan de beste tien landen van start. Nederland, na de eerste dag nog negende, klom op naar de zesde plaats in het klassement en bondscoach Rob Ehrens heeft de hoop op een podium plaats niet op gegeven. "Ik denk dat er morgen een veel zwaarder parcours zal staan, waardoor foutloze ritten beter worden beloond dan vandaag het geval was. Nu reden relatief veel combinaties zonder springfouten rond, waardoor de positieve invloed van een foutloze rit beperkt bleef. Dat zal naar mijn verwachting morgen anders zijn. We hebben vandaag aansluiting gevonden, maar ik zou pas echt tevreden zijn geweest als we een foutje minder hadden gehad", aldus Ehrens.

 

De bondscoach kan de ritten van zijn ruiters goed analyseren en over Jur Vrieling en VDL Bubalu was hij uitermate te spreken. "Het was een zeer goede rit van Jur. In één woord loepzuiver gereden. Willem Greve (Markelo) liet het aan het einde van zijn rit even zitten. In een scherpe wending naar links, waarna een delicate en smalle steilsprong wachtte, had Willem de teugels even niet op maat. Daaruit kwam het eerste foutje voort en toen hij de zaak wel weer in de hand had was de tweede hindernis er al en ook daar kregen ze een fout. Zulke ruiterfouten mogen op een EK niet gemaakt worden".

 

Het foutje van VDL Groep Verdi op de derde hindernis, een steilsprong, had het kennersoog van de bondscoach niet zien aankomen. "Ik schrok even en na zo'n onverwacht foutje kan het twee kanten opgaan. Nog meer palen er af of juist herpakken en met fanatisme doorstrijden. Ik zag direct aan het gezicht van Maikel van der Vleuten (Someren) dat de vechtlust uit zijn ogen straalde. Misschien dat Verdi op die hindernis iets laks sprong, maar hij sprong daarna over alle andere hindernissen meer in de hand en fanatiek", aldus Ehrens.

 

Als laatste moest Jeroen Dubbeldam het karwei afmaken. "Nadat de eerste drie combinaties in de openingswedstrijd goed hadden gepresteerd heb ik Jeroen opdracht gegeven om een snelle ronde te rijden. Met die snelheid zat het wel goed, alleen kreeg hij twee balken aan de broek. Nu moest Dubbeldam met Utascha SFN foutloos blijven om er voor te zorgen dat we aansluiting bij de kop van het klassement hielden. Dat is gelukt en daar kan ik blij mee zijn", vertelde Ehrens.

 

In de voorbereiding op de dag van morgen wil de bondscoach niets gaan veranderen. "We zijn gisteravond de hectiek van de wedstrijd ontvlucht door met het hele team een hapje te gaan eten. Tijdens die maaltijd hebben we de wedstrijd met elkaar grondig geanalyseerd en dat heeft positief uitgepakt".

 

Donderdag om 18.00 uur begint de tweede ronde van de landenwedstrijd.

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…