Topprestatie van Utascha SFN en Jeroen Dubbeldam

 

Barcelona (29 sept. 2013) - Jeroen Dubbeldam en Utascha SFN leverden afgelopen zondag een formidabele prestatie door in Barcelona foutloos te blijven in de Furusiyya FEI Nations Cup finale. Slechts drie combinaties van de 32 die in deze wedstrijd van start gingen wisten die prestatie te evenaren. "De beste rit van Utascha ooit!", zei Jeroen na afloop.

 

In een normale landenwedstrijd worden de resultaten van de eerste manche meegenomen naar de tweede manche en telt steeds het resultaat van de beste drie combinaties. Wie aan het einde de minste strafpunten over die twee manches heeft is winnaar. In deze finale golden andere regels. Er gingen achttien landen van start, waarvan acht besten zich plaatsten voor de finale. Nederland eindigde in deze eerste manche als tweede, achter Brazilië, dankzij foutloze ritten van Jur Vrieling en VDL Bubalu en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi. Willem Greve, die met Carambole van start ging, noteerde vijf strafpunten. Daardoor was Nederland zeker van een plek bij de eerste acht.

 
Jeroen Dubbeldam en Utascha SFN maakten in die eerste ronde vijf sprongetjes en staakten daarna de strijd. "We waren zeker van een startbewijs voor de finale. Dat was ons enige doel in de eerste manche. Om de krachten van Utascha SFN te sparen wilden we haar eerst niet van start laten gaan, maar dat bleek noodzakelijk omdat, mocht het in de tweede ronde tot een barrage komen, wij daarin alleen mochten rijden als we in de eerste manche waren gestart. Die spanning om een plek bij de eerste acht te veroveren gaf reeds een extra dimensie aan de eerste manche".

 

De tien overige landen kwamen de dag na de eerste manche aan de start in de troostfinale. Was het parcours in de openingswedstrijd goed te doen, ook in de troostfinale stond er een fair parcours, dat zich wederom beter liet rijden dan gedacht werd tijdens het lopen. Alle tien teams begonnen aan deze tweede manche op nul strafpunten. En ook dat maakte het uiterst spannend, want er bleek een barrage noodzakelijk tussen de USA en Zwitserland om de winnaar aan te wijzen. De strijd werd in het voordeel van de USA beslist.

 

In de tweede manche van de finale op zondag begonnen ook alle acht landen op nul strafpunten. Jur Vrieling met VDL Bubalu en Willem Greve met Carambole noteerden ieder twee afgeworpen palen, terwijl Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi tegen één springfout aanliep. Jeroen Dubbeldam stuurde Utascha SFN perfect rond. Ze kwamen nergens in de buurt van het hout en bleven foutloos. Daardoor eindigde Nederland op 12 strafpunten, gelijk met het Ierse team, waarvan de beste drie ruiters een fractioneel iets betere tijd realiseerden dan de beste drie Nederlandse ruiters.

 
Daardoor eindigde Nederland als vierde in de uitslag. Met één afgeworpen balk minder had Nederland samen met de Fransen in een barrage mogen strijden om de overwinning. Frankrijk won met acht strafpunten deze eerste FEI Furusiyya Nations Cup, voor de Brazilianen, die op negen strafpunten eindigden. Met de zege verdienden de Fransen 500.000 euro, die onder de vier teamleden en de reserveruiter verdeeld moesten worden. Nederland verdiende met de vierde plek 135.000 euro. Voor Scott Brash en Eric Lamaze was er de bonus van 200.000 euro, die beschikbaar was voor die combinaties die in beide manches, vrijdag en zondag, foutloos wisten te blijven. Voor zijn prestatie op zondag werd Jeroen Dubbeldam uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

 

Hier treft u een interview aan met Jeroen Dubbeldam na zijn rit op zondag: 

 

 

en met bondscoach Rob Ehrens:

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…