Jeroen en Utascha SFN derde in WB Helsinki

 

Helsinki (21 okt. 2012) - Het lukte Jeroen Dubbeldam zondag net niet om met BMC Utascha SFN in de voetsporen te treden van Daniel Etter, Pius Schwizer en Christian Ahlmann. Deze drie ruiters schreven in het nabije verleden achter elkaar de wereldbekerkwalificaties op hun naam in Oslo en Helsinki. Piet Raijmakers deed hetzelfde in 1996 met Emerald. Jeroen Dubbeldam en BMC Utascha SFN moesten zich dit keer tevreden stellen met de derde plaats. De combinatie was in het nadeel omdat ze als eerste van het veertien deelnemers tellende barrageveld van start diende te gaan. Na een foutloze en snelle rit zag Jeroen eerst de Fransman Roger Yves Bost onder zijn tijd duiken.  Daarna nestelde de Spanjaard Sergio Alvarez Moya zich tussen hem en Bost.
 
De piste van Helsinki is de kleinste piste van het wereldbeker circuit en toch wisten maar liefst 14 van de 39 deelnemers foutloos te blijven. Onder deze foutloze combinaties naast Dubbeldam ook Henk van de Pol met de hengst Warrant en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi. "Omdat het een kleine piste is volgen de hindernissen elkaar in een hoog tempo op en daarin lag dan ook de zwaarte van het parcours. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat er één moeilijke lijn in zat. Alle lijnen waren moeilijk, waarbij de lijn naar de driesprong met daarin een oxer als middelste misschien wel het pittigst was", aldus Dubbeldam, die daar aan toevoegde dat de paarden amper gelegenheid kregen ergens adem te halen.
   
In de barrage moest Jeroen als eerste van start en hij deed met Utascha SFN een ultieme poging een snelle foutloze rit neer te zetten. In die opzet slaagde hij geheel. Hun tijd was 39.98 sec. en toen was al zeker dat het niet veel combinaties gegeven zou zijn om deze prestatie te verbeteren, gezien de korte wendingen die zeer energiek werden gereden. Aan de lichaamstaal van Dubbeldam nadat hij de gerealiseerde tijd had gezien  was af te lezen dat het sneller kon, want het schudden van zijn hoofd sprak boekdelen. "Het is natuurlijk nooit prettig om als eerste in de barrage van start te moeten gaan, maar ik geloof niet dat er deze keer meer dan de derde plek in had gezeten. De galoppade van Utascha is iets beperkt en daardoor moest ik de afstand van de één na laatste hindernis naar de laatste in zeven galopsprongen overbruggen. De combinaties die sneller waren deden het in zes en dat zie je terug in het tijdsverschil".

Roger Yves Bost, die een gekende barrage specialist is, reed met Castle Forbes Myrtille Paulois een hele snelle rit, waarin de Bost typerende stijl ten volle werd geëtaleerd. Hij knabbelde anderhalve seconde van de tijd van Dubbeldam af. De Spanjaard Sergio Alvarez Moya heeft door de schimmel Carlo van Nick Skelton te kopen een goede deal gedaan. Vorige week werden ze nog derde in Oslo en nu legden ze beslag op de tweede plaats. Maikel van der Vleuten probeerde met de hengst VDL Groep Verdi ook om zich in de top van het klassement te rijden en eindigde uiteindelijk als zevende. "Er zaten veel snelle paarden in de barrage en dan moet je iets riskeren. Zo nam ik in de lijn naar de steilsprong waarop ik de fout kreeg één galopsprong minder als de andere paarden, en dan valt die paal. Maar als ik niets riskeer dan wordt ik misschien vijfde en nu zevende", aldus van der Vleuten.

Dankzij de overwinning in Oslo en de derde plaats in Helsinki gaat Jeroen Dubbeldam aan de leiding in de tussenstand van de wereldbeker competitie met 35 punten, gevolgd door de Spanjaar Sergio Alvarez Moya met 32 punten. De Brit Scott Brash neemt de derde positie in met 25 punten, terwijl Maikel van der Vleuten met 23 punten vierde staat. Met nog één top vijf klassering lijkt Dubbeldam er dan al behoorlijk zeker van zich te hebben geplaatst voor de finale, die eind april 2013 in het Zweedse Gothenburg wordt verreden.  

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…