SFN paarden hebben succesvol weekeinde achter de rug

 

Genève/Enschede (9 dec. 2012) - Het afgelopen weekeinde kwamen maar liefst vijf SFN paarden aan de start van internationale wedstrijden. Bengel SFN met Chantal Regter en Aquila SFN met Nathalie van der Mei kwamen tijdens het internationale Indoor Twente aan de start in wedstrijden voor 6- en 7-jarige springpaarden. Varanka SFN met Tim Hendrix en Rapide Viando SFN met Chantal Regter liepen op dit internationale twee sterren concours in de zware tour. Daarnaast nam BMC Utascha deel aan de wereldbeker kwalificatiewedstrijd in Genève.

 

Jeroen Dubbeldam liep met BMC Utascha SFN in het basisparcours tegen een springfout aan en eindigde als 20ste. Wel behoudt de Twent de vierde plaats in de tussenstand van de wereldbekercompetitie. "Het was een enorm zwaar parcours. De lengte speelde een rol, maar ook de oxers waren gruwelijk hoog en breed. Utascha sprong werkelijk fantastisch maar kreeg een fout op de oxer voor de driesprong. Ik wilde van die oxer in zeven galopsprongen naar de driesprong rijden. Daardoor had ik iets weinig druk en dat was de reden waarop Utascha net de achterste paal van die hindernis toucheerde, die dus prompt viel", aldus Dubbeldam. In de stem van Jeroen klonk enige teleurstelling door, want hij had zich in Genève reeds willen verzekeren startgerechtigd te zijn in de finale, die in april in Gothenburg gehouden wordt. "Ik heb nu 35 punten en de ervaringen uit het verleden van deze competitie wijzen uit dat je pas met 40 punten zeker bent van een finaleplaats", aldus Dubbeldam, die komend weekeinde van de start gaat in het Spaanse La Coruna.

 

In de wedstrijden voor jonge paarden in de Go Planet Hal te Enschede lieten Bengel en Aquila hele goede dingen zien. In de openingswedstrijd op donderdag eindigde Bengel als elfde na een mooi gereden parcours. Aquila liep heel ongebruikelijk voor zijn doen tegen twee springfouten aan. In de tweede wedstrijd revancheerde Aquila zich door als twaalfde te eindigen en nu liep Bengel tegen een springfout aan. Het mooie van dit Indoor is dat alle paarden die in de wedstrijd voor jonge paarden van start gaan automatisch startgerechtigd zijn in de finale. Daardoor wordt voorkomen dat ruiters met hun jonge paarden te hard rijden in de wedstrijden die dan als kwalificatie worden gezien. Dat hield wel in dat maar liefst 73 paarden in de finale van start gingen.

 
Beide paarden plaatsten zich in de finale voor de barrage, waarin Aquila SFN als vierde en Bengel SFN als zesde eindigde. Waren de twee eerste wedstrijden niet al te zwaar, de finale was echt pittig en hierin had parcoursbouwer Louis Konickx de grens opgezocht. Zo was de driesprong uitermate lastig, omdat het middelste gedeelte, de oxer, ver weg stond. Ook de insprong van de dubbel leverde veel problemen op. "Ik heb het gevoel dat de eigenaren van de paarden die foutloos het basisparcours wisten te overwinnen nu zeker weten dat ze hele goede paarden hebben, waar ze in alle rust verder mee kunnen werken", aldus Konickx.

 

Als voorbereiding op het weekeinde besloot Tim Hendrix om vrijdag met Varanka SFN van start te gaan in de Medium Tour en hij daarin eindigde hij als zesde. Chantal Regter bracht Rapide Viando SFN op vrijdag aan de start van de wedstrijd van de Zware Tour en liep daarin tegen een ongelukkige springfout op. Ze reed op een hindernis net te veel binnendoor en schopte met de punt van haar laars een staander ondersteboven. Op zaterdag liep het door pechfoutjes niet lekker. Viando tikte een paal af en Varanka, die ook nu weer zeer goed sprong, tikte twee palen af.

 
In de Grote Prijs op zondag, de finale van de Zware Tour, zag het er met Varanka en Tim heel goed uit. Ze waren foutloos, tot Tim een fout maakte bij het binnenrijden van de driesprong. De afstand naar het tweede onderdeel was vrij kort en Tim kwam iets te groot in rijden, waardoor Varanka op dat tweede onderdeel stopte. Na opnieuw aangereden te zijn overwon Varanka de driesprong moeiteloos. "Ik ben hier echt heel erg ziek van, want dit was puur mijn fout. Ik had even een kleine ophouding moeten maken voor ik de driesprong binnenreed. Echt heel erg stom van me", aldus Tim.

 
Rapide Viando sprong foutloos over het basisparcours en deed dat redelijk eenvoudig. In de barrage probeerde Chantal een vlotte barragerit te rijden, zonder overdreven risico's te nemen. Onderweg kregen ze een springfout en uiteindelijk eindigden ze als zevende. Zonder de springfout had er niet meer ingezeten dan een vijfde plek, omdat het kwartet ruiters dat voor de overwinning reed zo hard rond scheurde dat het er alle schijn van had dat deze Grote Prijs de allerlaatste wedstrijd in hun leven was.

Nieuws

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.

Het SFN wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018!

Graag willen wij u in deze, vermoedelijk laatste, nieuwsbrief van 2017 namens de Raad van Commissarissen en de Directie een hele fijne kerst en een in alle opzichten uiterst voorspoedig 2018 wensen.

Zenith SFN in actie in Genève

Geneve (9 dec. 2017) - Je mag het CHI van Genève om 2 redenen zonder meer één van de zwaarste indoor evenementen van het jaar noemen. In de eerste plaats maakt het deel uit van de Rolex Grand Slam, in de tweede plaats heeft het op zaterdag een wedstrijd open voor de tien beste ruiters van de wereld.

Zenith SFN blijft bij Jeroen Dubbeldam

Pesse (1 dec. 2017) - Het SFN II (Springpaarden Fonds Nederland) is verheugd u mee te kunnen delen dat zij in staat is gesteld om het paard Zenith SFN aan te kopen. Zenith SFN was tot nu toe eigendom van de voorganger van het SFN II, het SFN.

Zenith SFN en Eloma's Blue SFN op Indoor Maastricht

Zowel Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN gingen afgelopen weekeinde van start tijdens Jumping Indoor Maastricht. Dit evenement op CSI 3* niveau kende een sterk deelnemersveld.

Twee SFN paarden aan de start tijdens JIM

Maastricht (31 okt. 2017) - Het Jumping Indoor Maastricht (JIM) wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 12 november in het MECC.

Jeroen en Zenith SFN winnen wederom GP

Saint Lo (29 okt. 2017) - Tijdens de Grote Prijs van het CSI 3* in het Franse Saint Lo gingen 50 combinaties van start over de 1.50m. hoge hindernissen.