VDL Groep Utascha SFN in glansrol tijdens Jumping Amsterdam

 

Amsterdam (23 jan. 2011) - Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zijn in de prestigieuze Grote Prijs van Jumping Amsterdam als tweede geëindigd. In de barrage met acht ruiters moest 'onze' combinatie als laatste van start gaan en had het de zware opgave om de uiterst scherpe tijd die door Michael Whitaker en GIG Amai waren neergezet, te verbeteren. Dat lukte net niet, maar de tijd door Van der Vleuten en Utascha neergezet, was wel goed voor de tweede plek en daarmee verdrongen zij de combinatie Marc Houtzager en Sterrehof Tamino met 0.13 sec. voorsprong naar de derde plek. Ben Schröder, die met de KWPN goedgekeurde dekhengst BMC Unaniem ook tot de barrage was doorgedrongen, eindigde als vijfde en daarmee sloot deze ruiter, die BMC Floreen SFN drie maal succesvol aan de start bracht deze editie van dit uiterst geslaagde evenement, sterk af.

 

De BMC Grote Prijs van Jumping Amsterdam kende een uiterst spannend verloop, waarin het voor de zeven ruiters van de Rolex ranking top tien uiterst moeilijk bleek om zich voor de barrage te plaatsen. Voor aanstormend talent Hendrik-Jan Schuttert, die dankzij zijn zeer goede presteren in het Rabo Talententeam van start mocht gaan op dit evenement, verliep deze Grote Prijs uiterst voorspoedig, want hij plaatste zich voor de barrage, hield daarin ook de lei schoon en eindigde op een zeer verdienstelijke zesde plaats. Op vrijdag stuurde deze jonge ruiter zijn paard al naar de tweede plaats in de Telegraaf Prijs (1.50m), direct achter Europees kampioen Kevin Staut.

 

Eric van der Vleuten en Utascha SFN gingen in het lastige basisparcours zeer sterk van start. Nergens kwamen ze in de problemen. De moeilijkheid van het parcours zat hem hoofdzakelijk in de afstanden tussen de hindernissen. Vaak dienden de paarden hun galop te verkorten, om hem dan weer geheel uit te strekken. Zo stond de zware driesprong, oxer, steil, oxer, heel ver weg, maar Utascha had er geen moeite mee. Bijna met speels gemak plaatste de Lux-dochter zich voor de barrage. In die barrage vroeg Eric vanaf de start meteen een hoog tempo, voluit galopperend, om dan weer optimaal verzameld een scherpe wending te rijden. Na de dubbelsprong, waarbij onder de laatste oxer een 'sloot' verbeeldende blauwe mat was gelegd, was er nog even te weinig controle in de wending. "Utascha liep net iets te veel op links weg, terwijl we naar rechts moesten, en de galopsprong die we daardoor extra moesten maken kostte zeker een halve seconde en daar verloren we de wedstrijd", aldus Van der Vleuten, die na te zijn gefinisht even de schijn wekte te denken gewonnen te hebben. Voor bondscoach Rob Ehrens moet het een goed gevoel zijn geweest om twee van zijn vier teamruiters op de WEG bij de eerste drie in de uitslag van deze Grote Prijs te zien staan.

 

Dat Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN in een blakende vorm verkeren, werd vrijdagavond al duidelijk in de Telegraaf Prijs. Ook hier plaatsten zij zich voor de barrage en reden toen nog een iets behoudende barragerit, waardoor zij foutloos als vierde eindigden. "Utascha krijgt nu twee weken rust en dan ligt het in de planning om van 10 tot en met 13 februari deel te nemen aan het internationale concours in Dortmund. Via Braunschweig, 10 tot en met 13 maart, willen we ons voorbereiden op Indoor Brabant, dat dit jaar van 24 tot en met 27 maart wordt gehouden. Dan gaan we naar buiten om optimaal voorbereid aan de start te verschijnen van de Nederlandse kampioenschappen, die van 20 tot en met 25 april bij mij thuis in de achtertuin in Mierlo worden verreden", vertelde Eric van der Vleuten, die zich gedurende het buitenseizoen geheel wil richten op het EK springen, dat in september in Madrid wordt verreden.

Naast Utascha kam ook BMC Floreen SFN met Ben Schröder aan de start van Jumping Amsterdam. Deze nu achtjarige merrie liet in twee wedstrijden zeer voortreffelijke prestaties zien. In de openingswedstrijd legden zij beheerst gereden beslag op de 14de plaats in een veld van 44 deelnemers. In een soort Speel uw Spel met joker eindigden zij als zevende in een veld van 54 starters, en de wijze waarop deze dochter van Fly High sprong, was indrukwekkend. "Ik wil haar ook op zondag nog aan de start brengen, want we hebben nu de kans om haar aan deze accommodatie te laten wennen en die kans moet je grijpen als de mogelijkheid zich voordoet", vertelde Ben. Ondanks het feit dat de merrie een groot aantal fijne sprongen liet zien, leek het paard toch iets vermoeid, waardoor ze drie balken aftikte en als 43ste in een veld van 48 starters eindigde.

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…