VDL Groep Utascha SFN start komend weekeinde in La Baule

 

Mierlo (10 mei 2011) - Afgelopen weekeinde nam Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN deel aan de tweede Global Champions Tour wedstrijd van het seizoen in het Spaanse Valencia. In de eerste manche realiseerden 19 van de 40 van start gaande combinaties een foutloos parcours en één van hen was Van der Vleuten met Utascha. In de tweede ronde stond er een heel dik parcours, waardoor slechts vier combinaties overbleven voor de barrage, waaronder Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN. Zij eindigden als derde in deze wedstrijd.

In de tweede manche toucheerde Utascha heel licht de bovenste paal van de triple bar, die daarna viel. Het was net of de merrie daarvan schrok, waardoor Eric even de controle verloor en hij niet meer in staat was om Utascha passend bij de eerste van de dubbel te brengen. Verstandig als Eric is draaide hij de merrie weg van de hindernis, waardoor een weigering ontstond. Met een totaal van elf strafpunten, ook nog drie voor het overschrijden van de tijd, eindigde de combinatie als 13de.

Komende vrijdag gaan Van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN van start in de openingswedstrijd van de FEI Top League wedstrijd in het Franse La Baule. Samen met Jur Vrieling met VDL Bubalu, Marc Houtzager met Sterrehof's Tamino, Vincent Voorn met Audi's Alpapillon-Armanie en Albert Zoer met Sam zullen zij proberen in La Baule de basis te leggen om ook in 2012 in deze meest prestigieuze competitie van de mondiale springsport van start te mogen gaan.

Jacob Melissen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Persbericht KNHS/Nations Cup

Datum: 9 mei 2011

 

 

Top League seizoen 2011 van start

 

ERMELO (KNHS) - Voor de bondscoach van de springruiters Rob Ehrens (Hamont-Achel) is er het komende outdoor seizoen één enkel doel. Dat doel is zich met het Nederlandse springruiterteam te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen 2012. De enige plaats waar dat kan gebeuren is het Europees Kampioenschap, dat van 13 tot en met 18 september in de Spaanse hoofdstad Madrid wordt verreden. "We zullen daar met ons Oranje kwartet een plaats bij de eerste drie moeten veroveren op de geschoonde lijst. Groot-Brittannië heeft zich als gastland reeds geplaatst en daarnaast hebben landen als Duitsland, Frankrijk en België door hun prestaties op de WEG 2010 zich ook reeds weten te plaatsen. Dat houdt in dat wij minimaal op een plek bij de eerste zeven kunnen eindigen als deze vier reeds geplaatste landen boven ons staan. Ik ga er van uit dat wij ons in Madrid in de strijd om de medailles kunnen mengen en op die wijze ons kunnen kwalificeren voor Londen", aldus Ehrens, die om dat doel na te streven, eventueel degradatie uit de Top League voor lief neemt.

 

Komende vrijdag wordt in het Franse La Baule de eerste wedstrijd van het seizoen verreden in deze meest prestigieuze competitie die de mondiale springsport kent. In 2010 wist Nederland dankzij het winnen van de laatste wedstrijd van de competitie, de landenwedstrijd in Dublin, zich ervan te verzekeren ook in 2011 in deze competitie van start te mogen gaan. "Vorig jaar namen tien landen deel en besloot de FEI om het aantal landen voor 2011 weer terug te brengen tot acht. Daardoor moesten maar liefst vier landen degraderen om de instroom van twee landen uit de 'promotional league' mogelijk te maken, om zodoende toch op acht deelnemende landen uit te komen. België en Denemarken zijn de nieuwe landen en nu kijkend naar de sterkte van Denemarken, dan lijkt het waarschijnlijk dat zij in 2011 de rol gaan spelen die in 2010 de Polen hebben gespeeld. Als dit waarheid wordt zal de strijd tussen de overige zeven landen er om gaan om die één na laatste plaats te ontlopen", stelt Rob Ehrens.

 

Natuurlijk wil Ehrens ook het liefst in 2012 in deze competitie van start gaan en daarom heeft hij er voor gekozen de tijdens eerste drie wedstrijden - La Baule, Rome en Sankt Gallen - de aanval te kiezen. "Mijn doel is om na de eerste drie wedstrijden twintig punten te hebben verzameld. De ervaring heeft geleerd dat als dit lukt en met dan nog vijf wedstrijden te gaan, we ook in 2012 in deze competitie van start kunnen gaan. Kijkend vanaf 2003, het eerste jaar van de serie. lag het aantal punten dat we dienden te hebben om niet te degraderen op dertig. Dan moeten we toch in staat worden geacht om in de resterende vijf wedstrijden samen minimaal tien punten te scoren. Als we dan dus vijf maal zesde worden scoren we 18 punten, gevoegd bij de twintig waarop ik hoop tijdens de eerste drie wedstrijden, dan zijn we ruimschoots veilig. De reden dat ik voor deze opzet kies is dat ik gedurende het gehele outdoor seizoen de combinaties, zonder grote druk te laten voelen, wil kunnen inzetten op een wijze die opbouwt richting Madrid", aldus Ehrens.

 

Het lijkt er op dat Rob Ehrens in 2011 uit een veel sterkere groep combinaties kan kiezen om zijn team te formeren dan in 2010 het geval was. Zo presteerde onlangs Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon ijzersterk in de wereldbeker finale te Leipzig door derde te worden en was de zesde plek van Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans eveneens zeer overtuigend. Harrie Smolders (Hooge Mierde) wist met de relatief onervaren Regina Z ook door te dringen tot de finalewedstrijd op zondag in Leipzig. Ook VDL Bubalu bewees in de twee eerste onderdelen van het Nederlands Kampioenschap in Mierlo samen met Jur Vrieling (Holwierde) in vorm te zijn. "Ik denk dat we in La Baule - van 12 tot en met 15 mei met de landenwedstrijd op 13 mei - met Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Tamino, Jur Vrieling met VDL Bubalu, Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN, Albert Zoer (Echten) met Sam en Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon-Armanie een zeer sterk team hebben geformeerd. In Rome - van 26 tot en met 29 mei, met de landenwedstrijd op 27 mei - komen naast Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN ook de drie Nederlandse wereldbeker finalisten aan de start: Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze of Regina Z. Maikel van der Vleuten (Mierlo), die afgelopen weekeinde nog excelleerde met Verdi in de GCT wedstrijd in Valencia door derde te worden, gaat mee als reserve. Ik ga deze combinatie wel inzetten in Sankt Gallen - van 2 tot en met 5 juni en de landenwedstrijd op 3 juni - samen met vader Eric, alsmede Jur Vrieling met VDL Bubalu. Wie ik als vierde en vijfde ruiter mee ga nemen naar deze wedstrijd laat ik afhangen van de prestaties de komende twee weken", aldus Ehrens.

 

De conclusie die de bondscoach trekt over de toegenomen breedte en kwaliteit wordt ondersteund door te kijken naar het onlangs geformeerde Olympisch kader, waar op dit moment zeven combinaties deel van uitmaken, te weten Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, Marc Houtzager met Sterrehof's Tamino, Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans, Harrie Smolders met Regina Z, Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson, Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN en Jur Vrieling met VDL Bubalu. Regerend Nederlands kampioen Dubbeldam maakt met BMC Quality Time TN deel uit van het B-kader, net als Houtzager met Sterrehof's Opium en Smolders met Exquis Walnut de Muze. Verder wordt het B-kader gecompleteerd met Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Santana B en VDL Groep Quinara, Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Andrea, Willem Greve (Markelo) met Ukato, Piet Raijmakers jr. (Asten) met Van Schijndel's Rascin, Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) met Eurocommerce Seoul, Ben Schröder (Tubbergen) met BMC Unaniem, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi, Vincent Voorn met Audi's Alpapillon-Armanie en Albert Zoer met Sam en Uraquay. "Ik kan nu putten uit 21 combinaties en met deze kwalitatief zeer goede groep moet het mogelijk zijn om niet alleen een zeer sterk team te formeren dat deel gaat nemen aan het EK, maar ook om gedurende het seizoen steeds weer met een sterk Oranje kwartet aan de start te verschijnen van de landenwedstrijden", aldus een immer optimistische bondscoach Rob Ehrens.

 

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

 

 

Programma FEI Nations Cup wedstrijden:

La Baule (Fra) - 12/15 mei www.labaule-cheval.com
Rome (Ita) - 26/29 mei
St.Gallen (Zwi) - 2/5 juni
Falsterbö (Zwe) - 7/10 juli
Aken (Dui) - 12/17 juli
Hickstead (Eng) - 28/31 juli
Dublin (Ier) - 3/7 aug.
Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…