Europees kampioenschap springen Madrid 2011

 

Zware val van Utascha in finale van EK

 

Madrid (18 sep 2011) - De adem stokte velen in de keel toen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zeker drie meter voor de hindernis vertrokken voor een sprong over een simpele steilsprong met een hoogte van 1.50 m., die als eerste obstakel was opgetrokken in de tweede manche van de individuele titelstrijd van het EK, die op zondag werd verreden. De fel schijnende zon wierp inktzwarte schaduwen op de grond vóór deze sprong, en mogelijk werd Utascha daardoor op een verkeerd been gezet. Ze vertrok te vroeg en landde midden in de hindernis, waarna ze over de kop sloeg. De merrie leek zeer ongelukkig terecht te komen, op haar hals, maar team dierenarts Arie Hoogendoorn, die direct ter plaatse was, kon alleen wat stijfheid constateren. "Ik heb haar laten stappen en draven en ze bewoog regelmatig. Ik heb haar direct pijnstillers toegediend en even later stond ze in haar box rustig te eten. Zo kort na een crash is het te vroeg om uitspraken te doen over haar situatie, maar het lijkt allemaal mee te vallen", aldus Hoogendoorn. Eric van der Vleuten was ten zeerste aangeslagen door het incident. "Ik denk dat ik niet weer op een paard stap. Dat ligt niet aan het paard, want Utascha is absoluut één van de betere paarden in de wereld. Ik ga mij de komende dagen thuis in Mierlo beraden over de toekomst", aldus Van der Vleuten, die zelf een pijnlijke schouder aan de val overhield.

 

 

Oranje kwartet & de landenwedstrijd

 

Voor het Oranje kwartet verliep dit Europees Kampioenschap uiteindelijk zeer teleurstellend. Op voorhand was één zaak belangrijk en dat was zorgen dat de nominatie voor de Olympische Spelen komend jaar in Londen werd veilig gesteld. In die missie slaagden de Oranje ruiters. In de andere na te streven doelen verliep het moeizamer. In de speed and handiness wedstrijd, waarmee het EK van start ging, kwamen Van der Vleuten en Utascha niet lekker in hun ritme. Daarnaast noteerden ze een springfout en eindigden op een teleurstellende 34ste plek. In de eerste manche van de landenwedstrijd revancheerden ze zich volkomen met een foutloze rit. Slechts negen combinaties wisten de nul vast te houden, waaronder ook Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Daardoor klom Nederland iets onverwacht naar de leidende positie in het klassement. Maar die positie kon het Oranje kwartet niet vasthouden, want Eric en Jeroen noteerden ieder twee springfouten in de tweede ronde, Maikel van der Vleuten zelfs drie, en alleen Gerco bleef foutloos. Daardoor tuimelde Oranje van goud, naar zilver, naar brons, naar uiteindelijk de vierde plek.

 

 

Individuele finale

 

Op zondag in de eerste ronde van de individuele finale noteerde Eric met Utascha een fout op de sloot, die midden tussen twee dubbelsprongen was gesitueerd. Schröder, die op de derde plek stond, bleef foutloos, terwijl de twee ruiters die in het klassement boven hem stonden fouten maakten. Daardoor klom Gerco op naar de koppositie. Ook Dubbeldam bleef foutloos en hij klom van de tiende plek naar de zesde plaats. Hij hield ook in de tweede omloop de lei schoon en wist uiteindelijk als zesde dit kampioenschap af te sluiten. Omdat twee ruiters die het dichtst bij Schröder stonden opnieuw fouten maakten kon Gerco zich een springfout permitteren om zich toch te kunnen laten huldigen als de nieuwe Europees Kampioen. Hij noteerde echter niet één, maar twee springfouten, waarvan de tweede op de allerlaatste hindernis. Geen goud voor Gerco, geen zilver en geen brons, maar opnieuw een vierde plek en een enorme kater. Eric van der Vleuten en Utascha beëindigden het EK op de 18de plek.

Jacob Melissen

Nieuws

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.

Dubbeldam en Zenith SFN zijn op de goede weg terug

Den Bosch (11 maart 2018) - Laten we er nu even geen doekjes om winden: Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zijn terug. Zowel op vrijdag als op zondag in de loodzware Rolex Grand Slam op Indoor Brabant The Dutch Masters sprong Zenith zeer goed.

Wout-Jan van der Schans terug van blessure

(12 maart 2018) - Tijdens Indoor Drachten begin dit jaar raakte Wout-Jan van der Schans geblesseerd. Gelukkig verscheen hij op Indoor Brabant weer aan de start met Capetown en we verwachten hem binnenkort ook weer in de ring met Eloma's Blue SFN.

Rinus Blom: Paardensportman van het Jaar 2017

Den Bosch (9 maart 2018) - Op vrijdagavond werd Rinus Blom uit Etten-Leur gehuldigd als de Paardensportman van het Jaar 2017. Blom is een allround liefhebber van de hippische sport en fokkerij.

Nieuwe paarden

(29 jan. 2018) -We hebben een aantal eigenaren uitgenodigd hun paarden aan de selecteurs van het SFN te laten zien en dat wordt In de komende week geëffectueerd.

Dubbeldam en Zenith SFN in Amsterdam

Amsterdam (28 jan. 2018) - Tijdens Jumping Amsterdam kwamen Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam twe emaal in actie en beide malen liep het niet zo als we hadden gehoopt.