Europees kampioenschap springen Madrid 2011

 

Zware val van Utascha in finale van EK

 

Madrid (18 sep 2011) - De adem stokte velen in de keel toen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zeker drie meter voor de hindernis vertrokken voor een sprong over een simpele steilsprong met een hoogte van 1.50 m., die als eerste obstakel was opgetrokken in de tweede manche van de individuele titelstrijd van het EK, die op zondag werd verreden. De fel schijnende zon wierp inktzwarte schaduwen op de grond vóór deze sprong, en mogelijk werd Utascha daardoor op een verkeerd been gezet. Ze vertrok te vroeg en landde midden in de hindernis, waarna ze over de kop sloeg. De merrie leek zeer ongelukkig terecht te komen, op haar hals, maar team dierenarts Arie Hoogendoorn, die direct ter plaatse was, kon alleen wat stijfheid constateren. "Ik heb haar laten stappen en draven en ze bewoog regelmatig. Ik heb haar direct pijnstillers toegediend en even later stond ze in haar box rustig te eten. Zo kort na een crash is het te vroeg om uitspraken te doen over haar situatie, maar het lijkt allemaal mee te vallen", aldus Hoogendoorn. Eric van der Vleuten was ten zeerste aangeslagen door het incident. "Ik denk dat ik niet weer op een paard stap. Dat ligt niet aan het paard, want Utascha is absoluut één van de betere paarden in de wereld. Ik ga mij de komende dagen thuis in Mierlo beraden over de toekomst", aldus Van der Vleuten, die zelf een pijnlijke schouder aan de val overhield.

 

 

Oranje kwartet & de landenwedstrijd

 

Voor het Oranje kwartet verliep dit Europees Kampioenschap uiteindelijk zeer teleurstellend. Op voorhand was één zaak belangrijk en dat was zorgen dat de nominatie voor de Olympische Spelen komend jaar in Londen werd veilig gesteld. In die missie slaagden de Oranje ruiters. In de andere na te streven doelen verliep het moeizamer. In de speed and handiness wedstrijd, waarmee het EK van start ging, kwamen Van der Vleuten en Utascha niet lekker in hun ritme. Daarnaast noteerden ze een springfout en eindigden op een teleurstellende 34ste plek. In de eerste manche van de landenwedstrijd revancheerden ze zich volkomen met een foutloze rit. Slechts negen combinaties wisten de nul vast te houden, waaronder ook Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Daardoor klom Nederland iets onverwacht naar de leidende positie in het klassement. Maar die positie kon het Oranje kwartet niet vasthouden, want Eric en Jeroen noteerden ieder twee springfouten in de tweede ronde, Maikel van der Vleuten zelfs drie, en alleen Gerco bleef foutloos. Daardoor tuimelde Oranje van goud, naar zilver, naar brons, naar uiteindelijk de vierde plek.

 

 

Individuele finale

 

Op zondag in de eerste ronde van de individuele finale noteerde Eric met Utascha een fout op de sloot, die midden tussen twee dubbelsprongen was gesitueerd. Schröder, die op de derde plek stond, bleef foutloos, terwijl de twee ruiters die in het klassement boven hem stonden fouten maakten. Daardoor klom Gerco op naar de koppositie. Ook Dubbeldam bleef foutloos en hij klom van de tiende plek naar de zesde plaats. Hij hield ook in de tweede omloop de lei schoon en wist uiteindelijk als zesde dit kampioenschap af te sluiten. Omdat twee ruiters die het dichtst bij Schröder stonden opnieuw fouten maakten kon Gerco zich een springfout permitteren om zich toch te kunnen laten huldigen als de nieuwe Europees Kampioen. Hij noteerde echter niet één, maar twee springfouten, waarvan de tweede op de allerlaatste hindernis. Geen goud voor Gerco, geen zilver en geen brons, maar opnieuw een vierde plek en een enorme kater. Eric van der Vleuten en Utascha beëindigden het EK op de 18de plek.

Jacob Melissen

Nieuws

Dubbeldam en Zenith SFN zijn op de goede weg terug

Den Bosch (11 maart 2018) - Laten we er nu even geen doekjes om winden: Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zijn terug. Zowel op vrijdag als op zondag in de loodzware Rolex Grand Slam op Indoor Brabant The Dutch Masters sprong Zenith zeer goed.

Wout-Jan van der Schans terug van blessure

(12 maart 2018) - Tijdens Indoor Drachten begin dit jaar raakte Wout-Jan van der Schans geblesseerd. Gelukkig verscheen hij op Indoor Brabant weer aan de start met Capetown en we verwachten hem binnenkort ook weer in de ring met Eloma's Blue SFN.

Rinus Blom: Paardensportman van het Jaar 2017

Den Bosch (9 maart 2018) - Op vrijdagavond werd Rinus Blom uit Etten-Leur gehuldigd als de Paardensportman van het Jaar 2017. Blom is een allround liefhebber van de hippische sport en fokkerij.

Nieuwe paarden

(29 jan. 2018) -We hebben een aantal eigenaren uitgenodigd hun paarden aan de selecteurs van het SFN te laten zien en dat wordt In de komende week geëffectueerd.

Dubbeldam en Zenith SFN in Amsterdam

Amsterdam (28 jan. 2018) - Tijdens Jumping Amsterdam kwamen Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam twe emaal in actie en beide malen liep het niet zo als we hadden gehoopt.

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.

Het SFN wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018!

Graag willen wij u in deze, vermoedelijk laatste, nieuwsbrief van 2017 namens de Raad van Commissarissen en de Directie een hele fijne kerst en een in alle opzichten uiterst voorspoedig 2018 wensen.