Europees kampioenschap springen Madrid 2011

 

Zware val van Utascha in finale van EK

 

Madrid (18 sep 2011) - De adem stokte velen in de keel toen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zeker drie meter voor de hindernis vertrokken voor een sprong over een simpele steilsprong met een hoogte van 1.50 m., die als eerste obstakel was opgetrokken in de tweede manche van de individuele titelstrijd van het EK, die op zondag werd verreden. De fel schijnende zon wierp inktzwarte schaduwen op de grond vóór deze sprong, en mogelijk werd Utascha daardoor op een verkeerd been gezet. Ze vertrok te vroeg en landde midden in de hindernis, waarna ze over de kop sloeg. De merrie leek zeer ongelukkig terecht te komen, op haar hals, maar team dierenarts Arie Hoogendoorn, die direct ter plaatse was, kon alleen wat stijfheid constateren. "Ik heb haar laten stappen en draven en ze bewoog regelmatig. Ik heb haar direct pijnstillers toegediend en even later stond ze in haar box rustig te eten. Zo kort na een crash is het te vroeg om uitspraken te doen over haar situatie, maar het lijkt allemaal mee te vallen", aldus Hoogendoorn. Eric van der Vleuten was ten zeerste aangeslagen door het incident. "Ik denk dat ik niet weer op een paard stap. Dat ligt niet aan het paard, want Utascha is absoluut één van de betere paarden in de wereld. Ik ga mij de komende dagen thuis in Mierlo beraden over de toekomst", aldus Van der Vleuten, die zelf een pijnlijke schouder aan de val overhield.

 

 

Oranje kwartet & de landenwedstrijd

 

Voor het Oranje kwartet verliep dit Europees Kampioenschap uiteindelijk zeer teleurstellend. Op voorhand was één zaak belangrijk en dat was zorgen dat de nominatie voor de Olympische Spelen komend jaar in Londen werd veilig gesteld. In die missie slaagden de Oranje ruiters. In de andere na te streven doelen verliep het moeizamer. In de speed and handiness wedstrijd, waarmee het EK van start ging, kwamen Van der Vleuten en Utascha niet lekker in hun ritme. Daarnaast noteerden ze een springfout en eindigden op een teleurstellende 34ste plek. In de eerste manche van de landenwedstrijd revancheerden ze zich volkomen met een foutloze rit. Slechts negen combinaties wisten de nul vast te houden, waaronder ook Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Daardoor klom Nederland iets onverwacht naar de leidende positie in het klassement. Maar die positie kon het Oranje kwartet niet vasthouden, want Eric en Jeroen noteerden ieder twee springfouten in de tweede ronde, Maikel van der Vleuten zelfs drie, en alleen Gerco bleef foutloos. Daardoor tuimelde Oranje van goud, naar zilver, naar brons, naar uiteindelijk de vierde plek.

 

 

Individuele finale

 

Op zondag in de eerste ronde van de individuele finale noteerde Eric met Utascha een fout op de sloot, die midden tussen twee dubbelsprongen was gesitueerd. Schröder, die op de derde plek stond, bleef foutloos, terwijl de twee ruiters die in het klassement boven hem stonden fouten maakten. Daardoor klom Gerco op naar de koppositie. Ook Dubbeldam bleef foutloos en hij klom van de tiende plek naar de zesde plaats. Hij hield ook in de tweede omloop de lei schoon en wist uiteindelijk als zesde dit kampioenschap af te sluiten. Omdat twee ruiters die het dichtst bij Schröder stonden opnieuw fouten maakten kon Gerco zich een springfout permitteren om zich toch te kunnen laten huldigen als de nieuwe Europees Kampioen. Hij noteerde echter niet één, maar twee springfouten, waarvan de tweede op de allerlaatste hindernis. Geen goud voor Gerco, geen zilver en geen brons, maar opnieuw een vierde plek en een enorme kater. Eric van der Vleuten en Utascha beëindigden het EK op de 18de plek.

Jacob Melissen

Nieuws

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.

Het SFN wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018!

Graag willen wij u in deze, vermoedelijk laatste, nieuwsbrief van 2017 namens de Raad van Commissarissen en de Directie een hele fijne kerst en een in alle opzichten uiterst voorspoedig 2018 wensen.

Zenith SFN in actie in Genève

Geneve (9 dec. 2017) - Je mag het CHI van Genève om 2 redenen zonder meer één van de zwaarste indoor evenementen van het jaar noemen. In de eerste plaats maakt het deel uit van de Rolex Grand Slam, in de tweede plaats heeft het op zaterdag een wedstrijd open voor de tien beste ruiters van de wereld.

Zenith SFN blijft bij Jeroen Dubbeldam

Pesse (1 dec. 2017) - Het SFN II (Springpaarden Fonds Nederland) is verheugd u mee te kunnen delen dat zij in staat is gesteld om het paard Zenith SFN aan te kopen. Zenith SFN was tot nu toe eigendom van de voorganger van het SFN II, het SFN.

Zenith SFN en Eloma's Blue SFN op Indoor Maastricht

Zowel Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN gingen afgelopen weekeinde van start tijdens Jumping Indoor Maastricht. Dit evenement op CSI 3* niveau kende een sterk deelnemersveld.

Twee SFN paarden aan de start tijdens JIM

Maastricht (31 okt. 2017) - Het Jumping Indoor Maastricht (JIM) wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 12 november in het MECC.

Jeroen en Zenith SFN winnen wederom GP

Saint Lo (29 okt. 2017) - Tijdens de Grote Prijs van het CSI 3* in het Franse Saint Lo gingen 50 combinaties van start over de 1.50m. hoge hindernissen.