VDL Groep Utascha SFN met Eric naar "brons" in NK

 

Mierlo (2 mei 2010) - Feitelijk hebben Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN de derde plaats in het Nederlands Kampioenschap weten te veroveren. Deze derde plaats werd echter niet toegekend, omdat de reglementen van dit kampioenschap voorschrijven dat iedere ruiter slechts eenmaal in de uitslag van het NK kan voorkomen. De titel ging naar Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans, terwijl Van der Vleuten tweede werd met VDL Groep Kaïd. Jochen Munsterhuis werd met Munsterhuis Sportscars Peanuts derde.

 

Tot een paar jaar geleden stonden de reglementen van het NK het niet toe dat een ruiter met meer dan één paard deelnam aan de finale wedstrijd. Zij moesten dan vooraf een keuze maken en het gebeurde dat een ruiter die met twee paarden in de top vijf staand in die finalewedstrijd ver terugviel, omdat hij of zij mogelijk de verkeerde keuze had gemaakt. Mede daarom werd besloten dat een ruiter niet meer tussen één van zijn paarden hoeft te kiezen, maar dat hij of zij alleen met het hoogst geklasseerde paard in de uitslag van het Nederlands Kampioenschap wordt opgenomen. In het geval Van der Vleuten was dat Kaïd, waarmee hij tweede stond met twee puntjes voorsprong op Utascha. Desalniettemin een absolute topprestatie van Eric, door met twee paarden bij de eerste drie te eindigen.

 

In de openingsrubriek, een jachtspringparcours, werd het tijdsverschil tussen de winnaar en de geklasseerde steeds door twee gedeeld en dat verschil is omgezet in punten, waarbij de springfouten die in de resterende twee wedstrijden over drie manches steeds werden opgeteld. (De winnaar van de openingsrubriek staat op 0.00 punten en de tweede in dat jacht - Van der Vleuten - was 0.55 sec. wat werd afgerond in een puntenachterstand van 0.28 p.)

 

In de openingsrubriek van het Nederlands Kampioenschap op donderdag maakte Eric van der Vleuten veel indruk. Met zijn eerste paard in de wedstrijd VDL Groep Utascha SFN realiseerde hij een snelle tijd, die met vier seconden werd verlengd wegens het maken van een springfoutje. "Volgens mij waaide die plank uit de ondersteuning. Maar ook een plank die er afwaait telt voor vier strafseconden", meldde Eric. Met het springpaard van het Springpaarden Fonds Nederland eindigde Eric op een zesde plek, terwijl hij zonder dat foutje als derde was geëindigd. Met het paard dat hij als tweede aan de start bracht, VDL Groep Kaïd, bleef de een thuiswedstrijd rijdende ruiter wel foutloos en nestelde zich op de tweede plaats, achter Schröder, maar voor de sterk acterende Harrie Smolders met Exquis Powerfee. "Beide proeven liepen zoals ik ze in mijn gedachten had. Beide paarden sprongen goed en ik heb volgens mij beide keren aanvallend gereden, zonder extra risico's aan te gaan. Ik houd er niet van om iets te forceren en ik wil niet over grenzen heen gaan. Dat blijkt ook uit het gegeven dat ik met beide paarden bijna dezelfde basistijd realiseerde. Na vandaag ben ik blij dat ik geen keuze voor de zondag hoef te maken uit deze twee paarden. Ik mag met allebei deelnemen aan dit Kampioenschap, alleen als ik met twee paarden op het schavot zou komen te staan, dan telt alleen het beste resultaat, en daar kan ik nu nog rustig mee leven", aldus Van der Vleuten.

 

In de tweede wedstrijd won Mathijs van Asten met VDL Groep Castella een wedstrijd over hindernissen met een hoogte van 1.60 m. "Ik vond het een mooi parcours, met mooie opties om op enkele plaatsen binnendoor te kunnen steken. Dat was ook nodig, omdat deze wedstrijd direct op fouten en tijd werd verreden", aldus Van Asten. Eric van der Vleuten viel de winnaar direct bij. "Naar mijn mening was deze wedstrijd een tandje zwaarder dan de tweede wedstrijd in dit kampioenschap vorig jaar. Er werd echt technisch inzicht van de ruiter gevraagd, naast vermogen en kunnen van het paard", aldus Eric, die Kaïd nu een drietal maanden onder het zadel heeft. "We beginnen elkaar steeds beter aan te voelen. Vergeet niet dat toen ik hem kreeg dit paard net hersteld was van een blessure en helemaal weer op krachten moest komen. We gaan steeds meer een combinatie worden en dat is op dit niveau ook nodig om te kunnen presteren", aldus Van der Vleuten senior, die in deze tweede wedstrijd als derde eindigde, achter Van Asten en Albert Zoer. Met VDL Groep Utascha SFN noteerde Eric een springfoutje, waardoor hij met dit paard terugviel naar de tiende plek in de tussenstand en in de wedstrijd als 15de eindigde.

 

De derde wedstrijd werd verreden in twee manches, waarbij de tijd in de eerste ronde bepalend was voor de uitslag van de wedstrijd. In deze wedstrijd bleven slechts twee combinaties over beide manches foutloos. Van die twee had Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN de beste tijd en deze overwinning leverde de combinatie een Jensen bed en 750,-- Euro op. Met Kaïd wist hij de schade beperkt te houden tot een springfoutje in de eerste manche, waardoor Gerco Schröder, die met Eurocommerce New Orleans nog steeds aan de leiding ging, zich ook dat ene foutje kon permitteren. Schröder maakte dat foutje dan ook, maar omdat beiden in de tweede omloop foutloos bleven, beëindigde Gerco het Nederlands Kampioenschap met een puntentotaal van 4. Eric werd tweede met Kaïd met een puntentotaal van 4.28. Met VDL Groep Utascha SFN was zijn score 6.85 p., terwijl Jochen Munsterhuis het brons opeiste met een totaal van 9.78 p.

 

De allereerste rubriek van het CH Mierlo werd op donderdagochtend in het kader van het omlijstende wedstrijdprogramma verreden en daarin zegevierde Michael Greeve met Varanka SFN. Op vrijdag kwam deze combinatie weer in actie en toen liep het allemaal iets minder fijn en noteerden zij twee springfouten. Maar op zondagochtend liep Varanka SFN wederom een foutloos parcours en eindigde de combinatie als achtste. Langzaam maar zeker ontwikkelt Varanka SFN zich zeer positief.

 

Op vrijdag bracht Yves Houtackers de schimmel Chesta Z SFN aan de start en hij toonde wederom het vermogen van dit paard. Toch werden in beide parcoursen op 1.35 m. niveau lichte foutjes gemaakt. De vooruitgang is echter opvallend!

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…