Utascha in Helsinki in de voorste gelederen

 

Helsinki - De tweede wereldbeker kwalificatiewedstrijd werd in de Finse hoofdstad Helsinki verreden en daarin kwam Eric van der Vleuten tot uitstekende prestaties. In de door de Daniel Etter gewonnen wedstrijd eindigde Eric met VDL Groep Tomboy als derde en klom daardoor op naar de vierde plaats in de tussenstand.

 

VDL Groep Utascha SFN werd door Eric van der Vleuten drie maal aan de start gebracht. In de openingswedstrijd op vrijdag met 77 starters bleven 46 combinaties foutloos en onder hen ook Eric en Utascha. "We hadden in die wedstrijd geen haast en hebben gewoon een lekker ontspannen rustig rondje gereden", aldus Eric, die als 34ste eindigde. Toch bood Utascha haar ruiter zoveel aan dat Van der Vleuten besloot haar op zaterdag in het hoofdnummer met hindernissen van 1.60 m. van start te laten gaan. In deze 'Helsinki Grand Prix presented by Porsche' met 13.000,- EURO voor de winnaar mochten de beste elf terugkomen voor de 'winning round'. Van der Vleuten en Utascha eindigden als twaalfde. Slechts negen combinaties van de 44 startende combinaties wisten foutloos te blijven en Ludger Beerbaum won deze wedstrijd met Lavillon.

 

Op zondag deed Eric met VDL Groep Utascha SFN een stapje terug en kwam aan de start van de finale van de 1.45 m. wedstrijden. Daarin bleef de combinatie foutloos en plaatste zich voor de barrage. In totaal gingen 30 combinaties in deze wedstrijd van start en elf combinaties mochten terugkomen voor die barrage. De zege ging naar de Amerikaanse Lauren Hough met Prezioso, die foutloos bleef in de tijd van 32.03 sec. Van der Vleuten en Utascha realiseerden een tijd van 32.92 sec. en werden daarmee vierde.

 

"Ik heb nu drie paarden tot mijn beschikking en van die drie is VDL Groep Tomboy mijn eerste paard. Daarnaast zijn dat VDL Groep Owendel en VDL Groep Utascha SFN. Tomboy wil ik inzetten om mij te kwalificeren voor de wereldbekerfinale, die volgend jaar april in Genève verreden wordt. Owendel is een paard dat ik graag gebruik voor de wedstrijden waarin het op snelheid aankomt. Utascha is nu echt mijn tweede paard. In de openingswedstrijd hebben we het dus rustig aan gedaan en in haar eerste echte Grote Prijs die Utascha op zaterdag liep, heeft ze super gepresteerd. Het parcours was weinig lichter dan op zondag in de wereldbeker en we kregen een echte stomme fout op de allerlaatste hindernis. De één na laatste hindernis was een brede oxer, waar veel combinaties een fout maakten op de tweede paal. Ik wilde daar geen fout op maken en kwam misschien met net iets te veel been, waardoor daarna de optimale controle even weg was. Daardoor tikte de merrie heel licht tegen de bovenste paal van de stijlsprong, die prompt viel. De piste in Helsinki is elf meter korter geworden, waardoor de moeilijkheidsgraad van de parcoursen is toegenomen, vooral omdat de hindernissen elkaar in een sneller tempo opvolgen. Ik heb even overwogen om Utascha op zondag rust te geven, maar in overleg met Emile Hendrix, die ook in Helsinki was, hebben we toch besloten haar op zondag aan de start te brengen van een wedstrijd die de merrie als licht zou ervaren. Ook daarin bleef ze foutloos en omdat in de barrage iedereen dezelfde route diende te nemen, waren achteraf de tijdsverschillen in de kop van het klassement erg klein. Maar naar mijn mening heeft ze die wedstrijd echt als licht ervaren", aldus Van der Vleuten.

 

Komende week wil Eric VDL Groep Utascha SFN aan de start brengen van het NIC Assen. "Utascha gaat mee naar Assen als eerste paard en Verdi als tweede paard. We hopen op een goede prestatie tijdens de Grote Prijs", aldus Van der Vleuten op maandagochtend, direct na aankomst op Schiphol.

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.

Dubbeldam en Zenith SFN zijn op de goede weg terug

Den Bosch (11 maart 2018) - Laten we er nu even geen doekjes om winden: Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zijn terug. Zowel op vrijdag als op zondag in de loodzware Rolex Grand Slam op Indoor Brabant The Dutch Masters sprong Zenith zeer goed.

Wout-Jan van der Schans terug van blessure

(12 maart 2018) - Tijdens Indoor Drachten begin dit jaar raakte Wout-Jan van der Schans geblesseerd. Gelukkig verscheen hij op Indoor Brabant weer aan de start met Capetown en we verwachten hem binnenkort ook weer in de ring met Eloma's Blue SFN.

Rinus Blom: Paardensportman van het Jaar 2017

Den Bosch (9 maart 2018) - Op vrijdagavond werd Rinus Blom uit Etten-Leur gehuldigd als de Paardensportman van het Jaar 2017. Blom is een allround liefhebber van de hippische sport en fokkerij.

Nieuwe paarden

(29 jan. 2018) -We hebben een aantal eigenaren uitgenodigd hun paarden aan de selecteurs van het SFN te laten zien en dat wordt In de komende week geëffectueerd.