VDL Groep Utascha SFN weergaloos

 

De achtjarige merrie VDL Groep Utascha SFN was in de Grote Prijs (1.50 m.) van het NIC Assen werkelijk weergaloos. In de wedstrijd plaatste zij zich heel gemakkelijk voor de barrage, waarin slechts zeven ruiters van de 49 combinaties startgerechtigd waren.

 

"Ik heb heel bewust naar deze Grote Prijs toegewerkt. In Oslo heb ik haar in de medium tour gestart en daar wonnen we de finale. In Helsinki vorige week heb ik haar gestart in de Grote Prijs, die op zaterdag werd verreden met hindernissen van een hoogte tot 1.60 m. Nu in Assen hebben we weer een stapje terug gedaan, met de derde plaats als resultaat", aldus Eric van der Vleuten.

 

"Op vrijdag bleef Utascha SFN foutloos in een wedstrijd over hindernissen van 1.45 m. Daarin heb ik heel rustig gereden - 22 seconden langzamer dan de winnaar - maar wel foutloos. We werden daarin 18de. Op zaterdag heeft ze rust gehad en op zondag was de Grote Prijs. Dat was best een lastige wedstrijd, want de helft van het deelnemersveld kreeg twee of meer springfouten. Utascha kreeg werkelijk nergens een probleem en bleef heel gemakkelijk foutloos", aldus Eric.

 

Zeven combinaties vertrokken in de barrage en daarin diende Van der Vleuten als tweede van start te gaan. Ook nu bleef 'onze' combinatie foutloos. "Het liep niet helemaal zoals ik zelf graag had gewild. We bleven weliswaar opnieuw zonder enig probleem foutloos, maar ik moest een paar keer toch even die kleine ophouding maken die je niet moet maken als je wilt winnen. In Oslo kon ik steeds de eerste afstand pakken, waardoor ik bijna zeker wist dat we gewonnen hadden toen we door de finish kwamen. Dat gevoel had ik nu, achteraf terecht, net niet. Ik wist dat het sneller kon dan de 39.59 seconden die wij hadden gerealiseerd".

 

Het kon inderdaad nog ruim een seconde sneller en de snelste tijd werd gerealiseerd door Michael Greeve uit De Schiphorst, de stalruiter van Johan Heins, met Ronaldo, die na 38.42 sec. de chronometers in de bomvolle TT Hall stil liet staan. Greeve, die ook SFN Varanka berijdt, was dolgelukkig met zijn zege. "Het is voor het eerst dat ik in een internationale drie sterren wedstrijd van start ga en dan gelijk winnen? Ik kan mijn geluk niet op!".

 

Tussen Greeve en Van der Vleuten nestelde zich nog Uriel Taken met Rendez Vous.

 

Utascha SFN was in deze Grote Prijs één van de in totaal acht paarden die acht jaar zijn en naast Utascha plaatste alleen Unique van de Amerikaanse Laura Kraut zich voor de barrage. Johan Knaap, directeur van het KWPN, zei het als volgt: "Wat heeft die merrie een kwaliteit. Ze sprong ook in de barrage met enorm veel overtuiging. Haar derde plaats heeft ze verdiend op basis van pure techniek. De twee combinaties die voor haar eindigden hadden het geluk dat alle palen tijdens hun barragerit in de lepels bleven liggen. Dat geluk heb je nodig om te kunnen winnen, maar kijkend hoe VDL Groep Utascha SFN de derde plaats veroverde kan dat alleen maar het vertrouwen in deze merrie versterken".

 

In de Telegraaf vonden we op maandag het volgende citaat: “De andere twee foutloze combinaties in de barrage waren Uriel Taken met Rendez Vous (39.37 sec.) en Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN (39.59 sec.). Utascha is eigendom van het SFN, een deels ideëel beleggingsfonds gericht op springpaarden onder de vlag van Van Lanschot Bankiers. Utascha SFN stelt de beleggers allerminst teleur, want de derde plaats in Assen was niet haar eerste wapenfeit. Haar ster stijgt snel”.

 

Het ligt in de bedoeling van Eric van der Vleuten om VDL Groep Utascha SFN nu een paar weken rust te geven. "We gaan even een stapje terug en misschien dat ik haar meeneem naar Maastricht".

 

Peter Geerink kwam tijdens het NIC Assen met Rapide Viando SFN aan de start. In de eerste wedstrijd op vrijdag liepen zij tegen twee springfouten aan en in de tweede wedstrijd op zaterdag bleven zij in een wedstrijd direct op tijd met hindernissen van 1.40 m. netjes foutloos.

 

Jacob Melissen

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…