VDL Groep Utascha SFN kan ook foutje maken

 

In de eerste landenwedstrijd van het seizoen in het kader van de FEI top league kwamen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN in actie. Voor Nederland vormden zij in beide manches de tweede Nederlandse combinatie, "Ik kwam in de eerste manche voor mijn gevoel zeer mooi over de oxer, de insprong van de driesprong, maar de merrie bleef iets haastig, waardoor ze met de achterbenen heel licht de bovenste boom van de middelste steilsprong toucheerde, die prompt viel. Daardoor kwam ik ook iets te dicht onder de steilsprong die de uitsprong vormde, waardoor we daar met de voorbenen de bovenste paal er aftikten. In de tweede ronde kwam ze wederom heel mooi in, maar bleef toen rustig, waardoor Utascha mooi terugsprong op de middelste en daardoor kwamen we ook mooi passend bij de uitsprong. Ik ben blij dat ze het water beide malen zeer gemakkelijk sprong en voor de rest sprong ze zowel in de eerste als tweede manche zeer overtuigend en bleven we in die tweede ronde gemakkelijk foutloos", aldus Van der Vleuten.


Nederland eindigde op een gedeelde vijfde plek. De overwinning ging verrassend naar de Ieren, die de Belgen nipt voorbleven, en de Duitsers die als derde eindigden. Met één fout minder - dat had gekund want Sterrehof's Opium sprong ruim over de sloot, maar het scherp oplettende jurylid zag dat het paard in de landing sterk terugveerde in de koot, waardoor er nipt een afdruk van de bal van de kogel een zichtbare afdruk achterliet op het witte markeringslint - was Nederland derde geworden, samen met de Duitsers. In de eerste manche ging Nederland sterk van start met een subliem foutloos parcours van Vincent Voorn (Dinteloord) met de schimmel Audi's Alpapillon-Armanie (v. Aldato). "Mijn paard sprong de eerste manche zeer sterk en met heel veel overtuiging. We kwamen nergens in de buurt van het hout en feitelijk heeft hij in die eerste manche gedaan wat hij moest doen: Foutloos blijven. Armanie is nu 14 jaar en dan is het logisch dat de kracht om in de tweede manche nogmaals foutloos te blijven net niet meer aanwezig. Toch ben ik van die vier balken in de tweede ronde niet ziek. Ik ben echt super tevreden met de souvereine eerste ronde", aldus Voorn. Ook bondscoach Rob Ehrens was na het optreden van Voorn en Alpappilon-Armanie tevreden. "Je rekent bij deze combinatie op een foutloze manche en die hebben ze neergezet. Dan moet je tevreden zijn". De derde starter voor Nederland was Jur Vrieling (Holwierde) met de hengst VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet). "Wat is dit een tophengst!", was de eerste reactie van Vrieling, toen hij na de tweede manche het parcours had verlaten. "In de eerste manche sprong Bubalu fantastisch en was super te rijden. Ik kon hem bijna op de centimeter plaatsen. De enige keer dat dit in de eerste manche niet lukte, was op de oxer na de sloot. Daar kwamen we iets groot bij, maar de hengst heeft enorme moyennes en haalde het gemakkelijk. Gek genoeg kwam in de tweede keer wel heel mooi passend bij de hindernis en toen toucheerde hij deze net te zwaar, waardoor ik een springfout opliep. Jammer, maar ik ben super tevreden", aldus de nuchtere Groninger. Marc Houtzager (Rouveen) had de zware opgave om in de tweede ronde foutloos te blijven, want dan zou Nederland deze openingswedstrijd winnend kunnen afsluiten. Nederland stond dan op 8 springfouten uit de eerste en vier uit de tweede op een totaal van 12, terwijl de winnende Ieren de wedstrijd afsloten met 13 strafpunten. Op de sloot veerde het kogelgewricht van de KWPN goedgekeurde hengst Sterrehof's Opium net iets te ver door, waardoor er de afdruk van de bal van de hoef op het witte markeringslint zichtbaar was. Dat was de eerste fout en daarna noteerden Houtzager en Opium nog een springfout op de tricky steilsprong, waar vele combinaties een fout noteerden. Door deze twee springfouten zakte Nederland van de virtuele eerste plek terug naar de met de Amerikanen gedeelde vijfde plek.

 

"We hebben last gehad van vrijdag de 13de. Toch eindigen we op zeer geringe achterstand van de winnaars en hebben wisselend kansen gehad op een hogere klassering. Maar zo zijn nu eenmaal de wetten van de springsport. Toch houd ik er alle vertrouwen in dat we na Sankt Gallen op minimaal 20 punten staan in het tussenklassement, want wij hebben vandaag ook weer aangetoond dat we over veel kwaliteit in de breedte beschikken, aangevuld met een aantal echte toppers. Met drie foutloze rondes en eentje met vier strafpunten, dan verdien je meer dan de gedeelde vijfde plek", aldus bondscoach Rob Ehrens.

 

Bondscoach Rob Ehrens, die vanuit Nederland van diverse kanten was geïnformeerd dat de fout op de sloot mogelijk discutabel zou zijn, vervoegde zich bij de jury, maar daar lag overtuigend bewijs, waardoor Ehrens afzag van een protest. De openingswedstrijd, die onder ideale weersomstandigheden in La Baule werd verreden, was een uiterst grillige. Noteerden in de eerste manche negen combinaties, waaronder twee Nederlandse, een foutloos parcours, in de tweede ronde slaagden daarin slechts vijf, waaronder Eric van der Vleuten. Slechts één combinatie, Judy Ann Melchior met Cold as Ice voor België, wist beide omlopen foutloos af te ronden. In de eerste manche was er opgave van de strijd voor Jos Lansink met Cavalor Valentina. België stond op een totaal van vier strafpunten en na de weigering kon Jos dat tussenresultaat voor België niet meer verbeteren. Nadat in de tweede ronde de regerende wereldkampioen de Belg Philippe Le Jeune met zijn kampioenspaard Vigo d'Arsouilles tegen zeven strafpunten aan was gelopen door een weigering, na in de eerste manche foutloos te zijn gebleven, kon Lansink zich als laatste starter voor België nog één springfout permitteren om de winst in de wedstrijd binnen te halen. In de dubbelsprong noteerde hij, net als an der Vleuten eerder deed, twee fouten, waardoor de Ieren de winst binnenhaalden en de Belgen als tweede eindigden. Voor de Fransen eindigde deze thuiswedstrijd, met het debuut van de Nederlander Henk Nooren als chef d'equipe, in een totale deceptie. Kevin Staut, al tien maanden getooid met de groene armband ten teken dat hij aan de leiding gaat in de Rolex Ranking, noteerde in de eerste manche op de insprong van de driesprong twee weigeringen en moest de strijd staken. In de tweede manche liep het ook voor geen meter en gaf hij met Silvana de Hus op, waardoor de Fransen als zevende eindigden, voor de Denen.

 

Uitslag Nations Cup La Baule:

 

1) Ierland - 13
2) België - 15
3) Duitsland - 16
4) Groot-Brittannië - 18
5) USA - 20
5) Nederland - 20
- Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpappillon-Armanie (v. Aldato) - 0 - (16)
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 8 - 0
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 - 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - (9) - 8
7) Frankrijk - 22
8) Denemarken - 33 en ret. 2e ronde

 

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…