Wout-Jan van der Schans

Biografie

van-der-schansWout-Jan van der Schans (12 mei 1961) groeide op in een gezin waarin de paardensport een hoofdrol vervulde. Vader Piet dreef samen met zijn echtgenote een ruitersportzaak in Barneveld. Daarnaast was Piet actief als militaryruiter en kwam in 1972 met de schimmel Eminent aan de start van de Olympische Spelen in Műnchen.

 

Het was dan ook logisch dat Wout-Jan de eventingsport ging beoefenen, en met succes! In 1982 en in 1985 werd hij in Boekelo Nederlands Kampioen met Allegro en IK Brunell. Maar et bleek hem al snel dat in Nederland in deze tak van sport amper droog brood te verdienen viel en hij maakte de overstap naar de springsport. In 1985 kreeg Wout-Jan de beschikking over de schimmel Olympic Treffer. In 1986 maakte deze combinatie deel uit van het Nederlandse team dat op het WK in Aken achtste werd. Zelf beëindigde hij dit WK als 31e. In 1987 werden ze Nederlands Kampioen op het landgoed Balkenschoten in Nijmegen. Ook dat jaar maakte Wout-Jan deel uit van het Nederlandse team op een internationaal kampioenschap. Het EK werd verreden in het Zwitserse Sankt Gallen en daar eindigden ze met het team als vierde en individueel werd hij zesde.

 

Ook tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988 kwam Olympic Treffer met  Wout-Jan in actie. Met het team werden ze vijfde en individueel beëindigde hij deze Spelen als 41e. In dat jaar waren ze ook vans start gegaan in de wereldbeker finale in Gothenburg, waarin ze als zesde eindigden. In 1996 reed Wout-Jan met Leroy Brown in Genève zijn tweede wereldbeker en werden ze 21e. Tijdens het EK in Arnhem in 2001 zadelde Wout-Jan de schimmelhengst Broere VDL Corland. Tot de finale gingen ze aan de leiding in het individueel klassement, maar uiteindelijk eindigden ze vierde. Met het team werd Wout-Jan op dit kampioenschap teleurstellend negende.

 

Met paarden als Goldenbridge, P-Pilot, Pacific, Hold Up Premier, Nouvelle, Sir Corland, Sakita Zeldenrust, Eurocommerce Miami, Eurocommerce Seoul, Eurocommerce Sacramento, Vingino en Capetown plaatste Wout-Jan zich vanaf 2001 tot heden in de top van de uitslagen. Veel van deze paarden hadden één overeenkomst: ze waren niet de gemakkelijkste, maar Wout Jan redde zich er goed mee.

 

Wout-Jan van der Schans heeft sinds vele jaren zijn domicilie op landgoed Balkenschoten bij Nijkerk. Hij rijdt voor het SFN Eloma's Blue SFN, met wie hij in 2015 op het Wereldkampioenschap voor 6-jarige springpaarden als zesde eindigde. In 2016 werd de combinatie negende in de finale van de Isah Cup op de KWPN Kampioenschappen voor 7-jarige springpaarden in Ermelo. Dit paard is door het SFN II aangekocht van het eerste SFN.

 

Sinds eind 2014 maakt Wout-Jan deel uit van de KWPN hengstenkeuringscommissie.

 

 

 

 

Nieuws

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.

Het SFN wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018!

Graag willen wij u in deze, vermoedelijk laatste, nieuwsbrief van 2017 namens de Raad van Commissarissen en de Directie een hele fijne kerst en een in alle opzichten uiterst voorspoedig 2018 wensen.

Zenith SFN in actie in Genève

Geneve (9 dec. 2017) - Je mag het CHI van Genève om 2 redenen zonder meer één van de zwaarste indoor evenementen van het jaar noemen. In de eerste plaats maakt het deel uit van de Rolex Grand Slam, in de tweede plaats heeft het op zaterdag een wedstrijd open voor de tien beste ruiters van de wereld.

Zenith SFN blijft bij Jeroen Dubbeldam

Pesse (1 dec. 2017) - Het SFN II (Springpaarden Fonds Nederland) is verheugd u mee te kunnen delen dat zij in staat is gesteld om het paard Zenith SFN aan te kopen. Zenith SFN was tot nu toe eigendom van de voorganger van het SFN II, het SFN.

Zenith SFN en Eloma's Blue SFN op Indoor Maastricht

Zowel Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN gingen afgelopen weekeinde van start tijdens Jumping Indoor Maastricht. Dit evenement op CSI 3* niveau kende een sterk deelnemersveld.

Twee SFN paarden aan de start tijdens JIM

Maastricht (31 okt. 2017) - Het Jumping Indoor Maastricht (JIM) wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 12 november in het MECC.

Jeroen en Zenith SFN winnen wederom GP

Saint Lo (29 okt. 2017) - Tijdens de Grote Prijs van het CSI 3* in het Franse Saint Lo gingen 50 combinaties van start over de 1.50m. hoge hindernissen.