Jeroen Dubbeldam

Biografie

dubbeldamOlympisch- en tweevoudig Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam werd geboren op 15 april 1973 in Zwolle. Jeroen heeft twee zoons Rick (1998) en Chris (2001) en dochter Nina (2003) en woont in Weerselo. Daar runt hij sinds 2004 zijn eigen wedstrijdstal "Stal De Sjiem".

 

Voordat hij op eigen benen ging staan, stonden zijn paarden bij zijn toenmalige trainer Hans Horn. Jeroen Dubbeldam deed in 1994 voor het eerst internationaal van zich spreken door met Killarney de Europese titel bij de Young Riders te veroveren. Tevens won hij tijdens deze EK een bronzen teammedaille. Bij de senioren maakte hij tijdens de Wereldruiterspelen in 1998 in Rome zijn debuut op een groot internationaal kampioenschap. Met de De Sjiem (Utrechts dialect voor de schimmel) eindigde hij individueel op de 18e plaats en met de Nederlandse équipe werd hij vijfde. In dat jaar was Jeroen Dubbeldam de beste ruiter en De Sjiem het beste paard in de serie wedstrijden van de Samsung Nations Cup.

 

Ook in 1999 maakte het duo Dubbeldam/De Sjiem deel uit van de Nederlandse équipe tijdens het Europees Kampioenschap in Hickstead met als resultaat een bronzen teammedaille.

 
Hoogtepunt van de combinatie Dubbeldam/De Sjiem blijft natuurlijk de Olympische titel in 2000 in het Australische Sydney, waar Albert Voorn het Nederlandse springsucces compleet maakte met een zilveren medaille. In 2001 schreef Jeroen Dubbeldam onder meer één van de meest prestigieuze Grote Prijzen - die van Aken - op zijn naam. In 2006 werd hij met BMC Up and Down en het Nederlands team Wereldkampioen tijdens de Wereldruiterspelen in Aken en in 2007 Europees Kampioen in Mannheim. Jeroen Dubbeldam zat met de KWPN'er BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) en Utascha SFN (Lux x Indoctro) in het Nederlands Olympisch kader en met Quality Time TN, een KWPN goedgekeurde Holsteiner hengst van Quantum in het B-kader. Met BMC Van Grunsven Whisper werd Dubbeldam in 2009 Nederlands Kampioen.

 

In 2011 werd Jeroen voor de tweede keer Nederlands Kampioen met BMC Quality Time TN. In dat jaar besloot het SFN om Utascha SFN bij hem onder te brengen. Het duurde enige tijd voordat zij een hecht koppel gingen vormen. Daardoor zag Jeroen af van deelname aan de voor Nederland zo succesvol verlopen Olympische Spelen van Londen 2012. In 2011 kreeg Jeroen ook de beschikking over de toen zevenjarig Zenith SFN. Met Utascha SFN reed hij zich in 2013 in het Olympisch kader en nam deel aan het EK in Herning, dat was mede te danken aan hun overwinning in de wereldbekerwedstrijd in Oslo en de derde plaats in Helsinki. Zij maakten deel uit van het team dat in Sankt Gallen de landenwedstrijd wist te winnen. Tot dat moment bleef Zenith SFN in de schaduw, waar hij een gedegen voorbereiding kreeg op het grotere werk.

 

In 2013 won de combinatie Dubbeldam met Utascha SFN ook de Grote Prijs van Arnhem, en de meeste indruk maakten ze in Barcelona tijdens de finale van de Nations Cup. Zij bleven foutloos op één van de zwaarte parcoursen van dat jaar.

In totaal reed Jeroen zich met Utascha ruim 20 maal naar een top tien klassering in internationale wedstrijden.

 

Aan het eind van 2013 werd Utascha SFN verkocht. Op dat moment was Zenith SFN al regelmatig vooraan in de uitslagen van internationale wedstrijden te vinden. Zo werden zij tweede in Neumünster en derde in de Grote Prijs van Braunschweig. Dat de opleiding bij Dubbeldam werkte werd duidelijk in de wereldbekerwedstrijd van Mechelen, die een paar dagen na de verkoop van Utascha SFN plaatsvond. Zenith SFN werd vierde!

 

Het jaar 2014 betekende de definitieve doorbraak van Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam. Dankzij zeer goede resultaten tijdens Jumping Amsterdam, Neuműnster en Braunschweig, alsmede de overtuigende tweede plaats in het Nederlands Kampioenschap, reed Dubbeldam zich in de kijker van de bondscoach.


Rob Ehrens besloot hen mee te nemen naar de landenwedstrijd van Rome, waar Nederland als tweede eindigde. Toen het duo daarop de zware Grote Prijs met slechts één strafpunt verliet werden Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN een vaste keuze in het team.

Zij kwamen  succesvol aan de start van de landenwedstrijden in Rotterdam, eveneens tweede, en Aken, derde. In Caen op de WEG leverden Dubbeldam en Zenith SFN in alle drie de wedstrijden een daadwerkelijke bijdrage aan de gouden team medaille. Daarna wist Zenith SFN in de individuele wedstrijd dubbel foutloos te blijven, waardoor Jeroen zich bij de laatste vier reed. Daarin bleef hij vier maal foutloos en werd ook individueel wereldkampioen.

 

 Ook in de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup 2014 in Barcelona realiseerden ze opnieuw een foutloze rit, waarmee Nederland ook deze wedstrijd op haar naam wist te schrijven.

 

In 2015 werd deze knappe prestatie in Aken herhaald: de combinatie Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. werden zowel met het team als individueel Europees Kampioen. En op de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro was Jeroen met SFN Zenith N.O.P. de beste Nederlandse combinatie. Zij eindigde op de 7e plaats in het individuele klassement.

 

Jeroen Dubbeldam zet zich als ambassadeur van Manege 't Hoefijzer ook in voor het Nationale Centrum Paardrijden voor Gehandicapten.

Nieuws

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.

Dubbeldam en Zenith SFN zijn op de goede weg terug

Den Bosch (11 maart 2018) - Laten we er nu even geen doekjes om winden: Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zijn terug. Zowel op vrijdag als op zondag in de loodzware Rolex Grand Slam op Indoor Brabant The Dutch Masters sprong Zenith zeer goed.

Wout-Jan van der Schans terug van blessure

(12 maart 2018) - Tijdens Indoor Drachten begin dit jaar raakte Wout-Jan van der Schans geblesseerd. Gelukkig verscheen hij op Indoor Brabant weer aan de start met Capetown en we verwachten hem binnenkort ook weer in de ring met Eloma's Blue SFN.

Rinus Blom: Paardensportman van het Jaar 2017

Den Bosch (9 maart 2018) - Op vrijdagavond werd Rinus Blom uit Etten-Leur gehuldigd als de Paardensportman van het Jaar 2017. Blom is een allround liefhebber van de hippische sport en fokkerij.

Nieuwe paarden

(29 jan. 2018) -We hebben een aantal eigenaren uitgenodigd hun paarden aan de selecteurs van het SFN te laten zien en dat wordt In de komende week geëffectueerd.

Dubbeldam en Zenith SFN in Amsterdam

Amsterdam (28 jan. 2018) - Tijdens Jumping Amsterdam kwamen Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam twe emaal in actie en beide malen liep het niet zo als we hadden gehoopt.

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN naar Jumping Amsterdam

In het weekeinde van 25 t/m 28 januari wordt in de RAI te Amsterdam het internationale indoor concours Jumping Amsterdam verreden en daarvoor heeft Jeroen Dubbeldam zich ingeschreven met Zenith SFN.

Wout-Jan van der Schans met Eloma's Blue SFN naar Drachten

Het komende weekeinde wordt in het Fries Congres Centrum te Drachten een internationaal indoor concours verreden en daarvoor heeft Wout-Jan ingeschreven met Eloma's Blue SFN.

Aankoop jonge paarden

Het afgelopen jaar werden we als Raad van Commissarissen en directie geconfronteerd met het feit dat de prijzen van getalenteerde springpaarden explosief zijn gestegen. Vooral zes- en zevenjarige paarden zijn qua prijs de hoogte ingeschoten. Daar ligt dan ook de reden dat we in 2017 geen enkel paard hebben kunnen kopen, hoewel we er wel een paar hebben getest.

Het SFN wenst u alle goeds voor 2018

Graag willen we deze eerste nieuwsbrief van het SFN II beginnen om u en allen die u dierbaar zijn alle voorspoed toe te wensen in 2018! We hopen er met zijn allen weer een prachtig jaar van te maken, met vele successen voor onze SFN paarden.