Jaap Rijks overleden

Wijk bij Duurstede (11 febr. 2017) - Thuis in Wijk bij Duurstede is in vannacht op 97-jarige leeftijd de bij leven al legendarische paardensportman Jacob (Jaap) Rijks overleden. Tot voor kort stapte Jaap nog regelmatig op een paard voor een buitenrit. Daarnaast beoefende tot op hoge leeftijd de golf- en tennissport. 

 

Op 25 augustus 1919 werd Jaap Rijks in Nijmegen geboren. Hij kreeg de liefde voor de hippische sport van huis uit mee. Zijn vader reed op de Nederlandse concoursvelden met tuigpaarden en hackney's. In 1948 ging Jaap, die liever óp een paard zat dan er achter, van start in de eerste landenwedstrijd die tijdens het CHIO van Rotterdam werd verreden. Jaap reed Romanichel en hij werd vergezeld in dit team door Joachim Gruppelaar met Random Harvest, Max van Loon met Michou en M.P de Vos met Franklin D. Zij zegevierden en kwam daarna samen met Joachim Gruppelaar en Jan de Bruine aan de start van de Olympische Spelen, die in Londen werden gehouden. "Ik had door de hippische sport Job Dura heel goed leren kennen. De oude Dura, één van de grondleggers van het Rotterdamse CHIO, was een verwoed liefhebber van paarden en samen hebben we vele ritten gemaakt. Op één van die ritten vroeg hij mij of ik niet voor zijn aannemingsbedrijf wilde gaan werken. Dat was in 1952 en in 1953 vertrok ik met mijn gezin naar Rhodesië om daar voor Dura aan het werk te gaan. We hebben huizen gebouwd, maar ook tienduizenden dwarsliggers voor de spoorlijnen. Ik kwam ook veel in Zuid-Afrika en heb daar ook wel paard gereden, maar ook veel parcoursen gebouwd en les gegeven", aldus Rijks.

 

"Structuur aanbrengen ook in de hippische wereld heeft mij altijd aangetrokken". Midden jaren zestig keerde de familie Rijks terug en Jaap besloot iets terug te doen voor de sport waaraan hij veel te danken had en ging jureren. Naast zijn jaren in Rotterdam jureerde Rijks in 1984 de Olympische Spelen in Los Angeles en die van 1988 in Seoel. De hang naar heldere structuren, zijn talenkennis, zijn zakelijk inzicht en zijn glanzende ruitersportcarrière, maakten hem tot de ideale vertegenwoordiger van de NHS bij de FEI. Toen de Britse Prins Philip de Nederlandse Prins Bernhard was opgevolgd als voorzitter van de mondiale hippische sportbond was een van zijn eerste beslissingen de instelling van een financiële commissie. Daar maakte Rijks bijna natuurlijk deel van uit en niet lang daarna werd hij penningmeester van de FEI. Ook in Nederland bleef Rijks actief, want het was de commissie die onder zijn voorzitterschap de eerste grote reorganisatie van de KNHS uitwerkte en implementeerde. Met een voorzitter als Jos Stehouwer aan het roer geen gemakkelijke klus, mede omdat de structuur van de hippische sport tot dan toe weinig transparant ineens veel helderder werd. "Jammer is alleen dat we het toen niet voor elkaar wisten te krijgen dat die herstructurering vijf jaar later nog eens tegen het licht gehouden moest worden gehouden. Herstructureringen en fusies moeten een paar jaar na doorvoering en implementatie opnieuw gewogen worden om te meten of de gestelde doelen zijn bereikt en zo niet, hoe die toen gestelde doelen alsnog bereikt kunnen worden als ze als noodzakelijk worden beschouwd". Mede voor deze herstructurering van de KNHS en zijn functioneren als penningmeester binnen de FEI werd hij in 1982 tijdens Indoor Brabant onderscheiden met de titel Paardensportman van het Jaar.

 

Dat hij de sport nog steeds een warm hart toedroeg bewees hij door ook het SFN II in woord en daad te ondersteunen. We wensen Annelies en zijn familie heel veel sterkte toe!

 

Correspondentie-adres fam. Rijks: Vesta 27, 3962 LP  Wijk bij Duurstede.

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…