Aquila SFN en Wout-Jan beste combinatie van Oranje kwartet in La Baule

La Baule (15 aug. 2016) - Voor het Nederlandse ruiterkwartet was de eerste FEI Furusiyya Nations Cup wedstrijd waar zij voor de punten konden gaan in de Franse badplaats La Baule. De tweede wedstrijd is Rome, gevolgd door Rotterdam en dan Falsterbö, met net als in voorgaande jaren de finale in Barcelona.

 

Wout-Jan, die op de dag voorafgaande aan de landenwedstrijd 55 is geworden, zette als tweede ruiter in het veld en als eerste Nederlander met Aquila SFN een topprestatie neer door foutloos rond te rijden. Leopold van Asten deed met VDL Geroep Zidane N.O.P. niet voor deze combinatie onder. Jur Vrieling, die met een op dit niveau debuterende  VDL Glasgow van het Merelsnest aan de start kwam, kreeg problemen op de driesprong, waar hij zowel van de eerste als van de laatste hindernis een paal afwierp. Daarmee kwam er veel druk te liggen op de schouders van Willem Greve met Carambole N.O.P. Greve moest foutloos rijden om het Nederlandse mee aan de leiding te laten gaan. Dat lukte en naast Nederland wisten de teams van Zwitserland, de USA en Groot-Brittannië de eerste manche met nul strafpunten af te sluiten, terwijl Frankrijk vijfde lag met vier strafpunten.

In die eerste manche, die mede vanwege de niet optimale bodem niet bovenmatig zwaar gebouwd was, bleven 18 van de 32 startende combinaties foutloos.

 

In de tweede manche verplaatste parcoursbouwer Cotier een paar hindernissen en verhoogde en verbreedde er ook een paar. Opnieuw wisten Wout-Jan en Aquila foutloos rond te rijden. Leopold van Asten reed opnieuw een zeer sterke rit met Zidane, alleen nam hij net een fractie te veel tijd, waardoor zij met één strafpunt voor het overschrijden van de tijd de piste verlieten. In een wedstrijd als deze, waarin de krachtsverschillen zo gering zijn, zou die ene strafpunt Nederland heel gemakkelijk de overwinning kunnen kosten. Jur Vrieling en Glasgow van het Merelsnest revancheerden zich in de tweede manche en bleven heel gemakkelijk foutloos. Het begon spannend te worden, want als Willem Greve en Tod Minikus beiden foutloos zouden weten te blijven (Zwitserland en Groot-Brittannië waren al ver teruggevallen) was een barrage noodzakelijk. Willem reed een uiterst bekeken rit, maar had ook een fractie te lang werk, waardoor ook hij op één strafpunt eindigde. Toen lag het lot in handen van Tod Minikus. Gelukkig voor Nederland maakte hij het foutje, waardoor Nederland won, de USA als tweede eindige en Frankrijk voor eigen publiek toch nog derde wist te worden.

 

Aquila SFN heeft hiermee voldaan aan de eisen die voor toelating tot Olympisch kader van de springruiters gelden:

Volgens de door de KNHS op 15 dec. 2015 gepubliceerde bijlage van de' KNHS deelnemersovereenkomst 2016' kan worden afgeleid dat Aquila SFN van het B-kader naar het Olympisch kader wordt gepromoveerd. De criteria om in het Olympisch kader te worden opgenomen zijn de volgende.  "Om in aanmerking te komen voor opname in het Olympisch kader dient men als combinatie in een cyclus van 12 maanden minimaal 10 parcoursen af te leggen met maximaal 4 strafpunten, waarvan 3 parcoursen met 0 strafpunten in de Grand Prix / Nations Cup rubriek. Een combinatie zal een periode van 12 maanden deel uitmaken van het kader vanaf het moment dat dit het officieel is bevestigd in een schrijven van de KNHS". Op grond van onderstaande resultaten in de laatste 12 maanden kan worden geconcludeerd dat Aquila SFN aan deze eisen heeft voldaan.  Daarmee is Aquila SFN  na Utascha SFN en SFN Zenith N.O.P. het derde paard van het SFN dat in het Olympisch kader wordt opgenomen en daarmee de kennis,  kunde en betrokkenheid van haar selecteurs onderstrepend. 

   

Uitslagen van Aquila SFN in 2015:

3 juli 1.50m Arnhem 0 - 4; 5 juli GP Arnhem 4; 1 aug 1.50m Hickstead 0 - 0; 7 aug Dublin Nations Cup 0 - 0; 29 aug 1.45m Műnster 0 - 0; 25 sept 1.50m Samorin 0; 27 sept GP Samorin 1 - 2; 7 nov 1.50m Műnchen 0 - 0.

Uitslagen van Aquila SFN in 2016:

14 feb GP Opglabbeek 0 - 0; 27 feb GP Gent 4; 11 maart 1.55m Den Bosch 0; 10 april GP San Giovanni 0 - 8; 23 mei La Baule Nations Cup 0 - 0.

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…