Gerrit Jan Swinkels uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar 2015

Den Bosch (12 maart 2016) - Op zaterdagmiddag werd tijdens Indoor Brabant pal voor de huldiging van de winnaars van de wereldbeker dressuur bekend gemaakt dat Gerrit-Jan Swinkels postuum is benoemd tot Paardensportman van het Jaar 2015.

 

De wisselprijs, het Zilveren Paard, werd door echtgenote Anja vergezeld door haar kinderen en kleinkinderen in ontvangst genomen. 

 

Onderstaand het Juryrapport:

 

De jury die verantwoordelijk is voor het uitroepen van de Paardensportman van het Jaar heeft het jammer genoeg  -en zij zegt dit met sterke nadruk! - jammer genoeg nog nooit zo gemakkelijk gehad als deze keer om te beslissen wie in het jaar 2015 wordt uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar.

Wij laten niemand langer in spanning, want de commissie heeft gemeend om de helaas op 25 mei 2015 op  67-jarige leeftijd overleden Gerrit Jan Swinkels met deze titel postuum de eer te bewijzen die deze paardenman in hart en nieren toekomt.

Wie Indoor Brabant zei zei Gerrit Jan Swinkels en wie Gerrit Jan Swinkels zei zei in de eerste plaats Indoor Brabant, maar dan volgden direct daarop woorden als all round paardenman, jachtruiter, menner en directeur van het springpaardfonds.

Gerrit Jan Swinkels was een visionair. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd blies hij in de hippische wereld met verve zijn partijtje mee. Soms op de voorgrond, zoals op Indoor Brabant, maar veel vaker sturend en bijsturend op de achtergrond. Echter altijd stimulerend en motiverend. Gerrit Jan Swinkels beschikte over een groot gevoel voor humor en relativeringsvermogen en wist met zijn altijd lachende gezicht een ieder voor zich in te nemen. En daarmee bijna altijd zijn doelen bereikend. 

Met het overlijden van Gerrit Jan Swinkels heeft hippisch Nederland een echte paardenman verloren. De leegte die hij met zijn heengaan heeft gecreëerd  is niet alleen nu nog voelbaar, maar zal volgens de commissie tot in lengte van jaren voelbaar blijven. Natuurlijk  vooral in zijn gezin, maar ook in de gehele hippische wereld in vele disciplines.

De commissie Paardensportman van het Jaar weet het zeker. Er was ooit een moment gekomen dat deze prijs aan Gerrit Jan zou worden toegekend. En wat had de commissie het mooi gevonden om deze prijs over vele jaren persoonlijk aan Gerrit Jan te overhandigen. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Anja, Maartje en Teun, nemen jullie deze onderscheiding namens Gerrit Jan in ontvangst als blijk van de enorme waardering die heel hippisch Nederland voor jouw man en jullie vader had. Die waardering bleek ook uit de talloze geschokte reacties op zijn overlijden die jullie bereikten van uit de gehele wereld en tijdens zijn uitvaart. 

Wij willen afsluiten met de woorden dat wij als commissie, dat Brabant, en dat heel Nederland in Gerrit Jan Swinkels één van de grootste fans van de gehele hippische sport heeft verloren, die zich talloze jaren op onbaatzuchtige wijze, net als zijn voorgangers Jan van Oekel en Martien van den Heuvel,  heeft ingezet om hippisch Nederland te verheffen en mede daardoor Indoor Brabant tot één van de absolute mondiale hippische hoogtepunten van het jaar heeft weten te maken.             

De in 1978 door Indoor Brabant ingestelde commissie Paardensportman van het jaar bestaat uit:

Tjeerd Velstra, voorzitter

Nicole van Doorne

Theo Ploegmakers

Henk Nijhof Sr.

Jacob Melissen

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…